Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как изглежда в България моделът Workation: работа + ваканция?

Рамона Радуйкова, съосновател на Workation.bg, Multispace (платформа за гъвкава работна среда) и на Devsense (компания за технологичен подбор), Бизнес старт, 01.05.2023

13:00 | 1 май 2023
Обновен: 14:26 | 1 май 2023
Автор: Николета Рилска

Четиридневната работна седмица неформално съществува отдавна у нас, формално – вероятно ще се случи в далечно бъдеще. Гъвкавостта, която се предлага от всички компании я има отдавна, въпрос на отговорност към работодателя е. Това заяви Рамона Радуйкова, съосновател на Workation.bg, Multispace (платформа за гъвкава работна среда) и на Devsense (компания за технологичен подбор), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Радуйкова разказа и за проекта на компанията Workation – работа плюс ваканция.

„Възможността хората да се откъснат от рутината и ежедневната среда ги вади от зоната на комфорт, което отключва по-различен тип мислене. Моделът може да е много гъвкав. Компанията може да прецени да е за няколко дни, дори да е на друг континент“, посочи тя. И добави, че някои компании решават да въведат различно работно време, след това да има занимания, с които екипът да се разнообрази.

„Разходите се покриват изцяло от компаниите, има го заложено в бюджетите им“.

Гостът добави, че ако компанията прецени, че има нужда и че това ще усили продуктивността на всички служители, може да го направи ад хок.

По думите на Радуйкова все още няма конкретни цифри за увеличаване на продуктивността, защото този тип дейност започва да пробива в индустрията от миналата година. Според нея обаче тенденцията ще се засилва.

„Технологичният сектор е основен потребител на такъв тип услуги“.

Бизнес моделът на компанията е да печели се от комисионната, която се взима от собствениците на обекти, които се дават под наем, стана още ясно от разговора.

„Не може да се изключи човешкият елемент. Важно е да има приветлива страна и да се реагира на момента. Разчита се на човешкия фактор във всички локации и да има кой да съдейства на място“.

Според Радуйкова навлизането на изкуствен интелект е изключително позитивно за бизнеса. „Много голяма част от рутинните процеси, които губят време ще са отрязани, спестени“, смята тя.

„AI най-вероятно ще освободи доста работни места, но и ще създаде такива... Ако един човек е конкурентоспособен, надгражда талантите и уменията си, той няма толкова лесно да бъде отстранен от АИ“, коментира гостът.

Целия разговор гледайте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук