Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Таван на надценките за храните няма да спре веригите да вземат това, което искат

Антон Костадинов, консултант по ценообразуване, Seven Consulting, "Бизнес старт", 30.03.2023 г.

12:35 | 30 март 2023
Обновен: 12:42 | 30 март 2023
Автор: Даниел Николов

На пазара на хранителни стоки в България липсва здравословна конкуренция, както и културата на сдружения, които биха били полезни за производителите, като премахнат нуждата да се занимават с непривични неща като маркетинг и логистика. Правителството опитва с бързи действия като Закона за търговските надценки да компенсира натрупаните дисбаланси в пазарната структура, но е по-добре да се съсредоточи върху подобряването на конкуренцията, без да се прибягва към твърди мерки. Това коментира Антон Костадинов, консултант по ценообразуване в Seven Consulting, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Търговските вериги в България използват доста интересни алгоритми за определяне на цените си и те държат цените си изключително близо до тенденциите на цените в Европа. Алгоритъмът използва доста променливи - една променлива може да бъде цената на същия продукт в ЕС, цената в световен мащаб, и в крайна сметка цената, която виждаме на етикета, е връх на айсберга на един огромен анализ, който се прави постоянно в реално време."

Без съмнение големите вериги използват инструменти с изкуствен интелект, за да формират цените, които са основата на тяхното конкурентно предимство, добави Костадинов. При тях има концентрация на пазарна сила, която им позволява да предложат на клиентите ниска цена, но това става за сметка на доставчиците.

"Трябва много добре да се помисли от регулатора до каква степен искаме да се намесим в този фин ценови механизъм и да направим така, че клиентите да платят по-висока цена, или бихме искали това да продължи да го плаща бизнесът."

Веригите ще осигурят печалбата си по един или друг начин, но е важно да се постигне едно "социално желано статукво", каза Костадинов. Според направен от него анализ, средният марж на печалба на търговските вериги при основни хранителни продукти е много по-нисък в сравнение с малките магазини, но когато се добавят всички такси, налагани от веригите върху доставчиците, ситуацията се променя. Търговските вериги се "стараят да спазват" регламента на ЕС за отношенията им с доставчиците, но те не са социални организации, а бизнеси, които трябва да правят печалба, каза Костадинов.

"В някои случаи цените на конкретни хранителни стоки са по-високи в България (в сравнение с ЕС), но когато се направи задълбочен анализ, опираме до проблем с доста вектори - субсидиите, които получават производителите в други страни от ЕС, са доста по-сериозни от тези в България; всяка единица продукция, която се продава там, е натоварена с много по-малък дял разходи. В България цялата търговска верига е скъпа."

Като добра практика, която може да се използва при промяна на дизайна на пазара, Костадинов даде за пример обърнатите аукциони на обединенията на земеделски производители в Нидерландия. Търговията започва от висока към ниска цена и състезанието е между търговските вериги и други търговски обекти кой иска продукцията на земеделците и ще даде най-висока цена. Така земеделците могат да се съсредоточат върху производството и да не се занимават с маркетинг, логистика и финанси. Ако се приложи в България това няма да доведе до по-висока пазарна цена, убеден е Костадинов, а ще има произведе изравняване на условията между големите търговски вериги и останалите.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.