Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Eдна от най-високопоставените жени в Силициевата долина напуска поста си в YouTube

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 17.02.2023

13:20 | 17 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Лидерът на YouTube Сюзан Войчицки напуска поста след 9 години начело, като планира да посвети повече време на семейството, здравето и личните си проекти. Сега тя предава щафетата на заместника си Нийл Мохан. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

В публикация в блог Войчицки заяви, че планира да „започне нова глава“, фокусирана върху семейството, здравето и личните ѝ проекти. Освен това ще поеме консултантска роля в Google и Alphabet.

„Моментът е подходящ за мен и усещам, че съм способна да направя това, защото разполагаме с невероятен лидерски екип в YouTube”, коментира тя.

Войчицки е един от най-дълго служилите хора в Google и една от най-високопоставените жени в Силициевата долина. След като заема гаража си на основателите на компанията, тя се присъединява като един от ранните маркетинг мениджъри в Google, а след това се изкачва нагоре в йерархията на рекламния бизнес на гиганта.

През 2014 г. тогавашният главен изпълнителен директор на Google Лари Пейдж назначи Войчицки начело на YouTube – компанията за онлайн видео, която Google придоби през 2006 г. Години наред YouTube растеше изключително бързо, но се бореше да стане рентабилна. Войчицки отново се фокусира върху предизвикателния пазар на телевизионна реклама, стимулирайки създателите на съдържание в YouTube и залагайки на връзките си с медийни компании.

Но тя стоеше начело на звеното и в най-трудните му години. По време на управлението на Доналд Тръмп платформата имаше проблеми, свързани с екстремистко съдържание, дезинформацията и детската сигурност. Големи рекламодатели бойкотираха уебсайта няколко пъти през 2017 г. Оттогава Войчицки постепенно възвърна доверието на рекламодателите и разшири услугата за телевизионен стрийминг на YouTube.

Мохан, който наследява поста, е заместник на Войчицки от години. Той премина от бизнеса с реклами на Google към YouTube през 2015 г. Мнозина смятаха, че той е неин естествен наследник.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук