Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Intel орязва заплатите на ръководството заради спада на приходите и печалбата си

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 01.02.2023

12:25 | 1 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Intel намалява заплатата на изпълнителния си директор с 25%. Компанията ще свие възнагражденията на голяма част от мениджърския си екип. Това каза Елена Кирилова, Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Intel, която се бори с бързия спад на приходите и печалбата си, намалява заплатите на ръководството си, за да се справи с предизвикателствата, свързани с отслабналата икономика и да запази средства за плана си за възстановяване, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Пат Гелсингър ще получи намаление на основната си заплата с 25%, обяви производителят на чипове. Неговият екип от директори пък ще получи 15% съкращение на възнагражденията. Старши мениджърите ще се сбогуват с 10% от заплатата си, а средните мениджъри – с 5%.

„Докато продължаваме да се борим с макроикономическите препятствия и да работим за намаляване на разходите в цялата компания, направихме няколко корекции в нашите програми за възнаграждения на служителите за 2023 г.“, посочва Intel. „Тези промени имат за цел да повлияят по-значително на нашите директори и ще помогнат за подкрепа на инвестициите и цялостната работна сила, необходими за ускоряване на трансформацията и постигането на нашата дългосрочна стратегия“.

Ходът следва мрачната прогноза, която Intel даде миналата седмица, когато обяви, че очаква това да е едно от най-лошите ѝ тримесечия в цялата ѝ 50-годишна история. По-голямата конкуренция и рязкото забавяне на търсенето на персонални компютри повлияха негативно на печалбата и погълнаха паричните резерви на Intel. Същевременно Гелсингер иска да инвестира в бъдещето на компанията. Неговите двугодишни усилия за преструктуриране на бизнеса цели възстановяване на технологичното лидерство на Intel в индустрията за чипове, която достига 580 млрд. долара.

Гелсингер ще продължи да използва пари в брой, за да възнаграждава акционерите. Миналата седмица Intel каза, че остава ангажирана с предлагането на конкурентен дивидент. Анализатори спекулират, че компанията може да намали изплащания дивидент, за да се справи със забавянето.

Според плана на Гелсингер компанията се опитва да въведе нова производствена технология с безпрецедентни темпове. Освен това ще изгради нови заводи в Европа и САЩ и ще се опита да спечели поръчки от други производители на чипове, превръщайки се в техен аутсорсинг партньор. Ходът ще постави Intel в директна конкуренция с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics – две азиатски компании, които изпревариха компанията в класацията на производителите на чипове по размер и възможности.

Intel не е единствената голяма компания, която орязва заплатата на висшия си мениджмънт. Apple, един от малкото технологични гиганти, които избегнаха големи съкращения, намали възнаграждението на главния си изпълнителен директор Тим Кук с повече от 40% до 49 млн. долара за 2030 г. Някои от големите финансови компании направиха същото. Лидерът на Goldman Sachs Group Дейвид Соломон например ще получи с 30% по-малко спрямо 2022 г., или 25 млн. долара.

Intel предприема и други стъпки за ограничаване на разходите. Те включват намаляване на броя на служителите и забавяне на разходите за нови заводи – част от усилията за спестяване на 3 млрд. долара годишно.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.