Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българският бизнес е все по-оптимистичен за развитието на икономиката ни

Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в „Бизнес старт”, 24.01.2023

11:45 | 24 януари 2023
Обновен: 11:01 | 26 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Членството на България в еврозоната е основна стратегическа цел на всички – и на политиците, и на бизнеса през тази година. Неясната ситуация около управлението в България несъмнено влияе на икономическото развитие, политическата криза води до икономическа криза и очакванията са след предстоящите избори този политически възел да се развърже, да имаме стабилно управление, което да приеме необходимите закони и реформи, така че България да стане член на еврозоната от 1 януари 2024 година. Това каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Голямото предизвикателство пред България през настоящата година е членството в Шенген и в еврозоната и това е приоритет на организацията на работодателите, подчерта събеседникът.

„Еврозоната е цел, която трябва да преследваме. Имаме зелена светлина и все още някакъв оптимизъм, че е възможно да спазим срока 1 януари 2024 година”.

Членството в еврозоната ще раздвижи българската икономика, ще облекчи бизнес средата и ще стимулира инвестициите в България, посочи Иванов.

Коментирайки дали бизнесът у нас очаква рецесия през тази година, Иванов каза, че голяма част от предприятията у нас очакват спад в приходите от продажби през 2023 година, според данните от анкета, която Асоциацията на индустриалния капитал традиционно е провела през октомври.

Подобна анкета направихме и през декември, когато вече имаше малко повече оптимизъм, но 43% смятаха, че все пак 2023 година ще бъде по-лоша от 2022 година, около 25% смятаха, че ще бъде същата като 2022 г., а само един на всеки четирима анкетирани казваше, че тя ще бъде по-успешна.

Сега през януари този оптимизъм в бизнеса се засилва, защото имаме повече информация. На първо място очакванията за тежка зима не се сбъднаха, очакванията за ескалация на цените на енергоносителите също не се сбъднаха, напротив - те намаляват и през януари е регистриран спад в цените на горивата, на петрола и на електроенергията, изтъкна Иванов.

Как ще се подобри цялостната инвестиционна среда в България и каква беше 2022 г. за бизнеса у нас?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.