Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Amazon уволнява над 18 000 служители - закрива около 1% от работните си места

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 05.01.2023

14:45 | 5 януари 2023
Обновен: 15:33 | 5 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Amazon ще съкрати повече от 18 хил. работни места - значително по-голям брой от предварително планирания, което представлява поредния знак, че технологичният спад се задълбочава. Въпреки големия брой съкращения те представляват около 1% от всички служители на компанията. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Главният изпълнителен директор Анди Джаси обяви хода на компанията в бележка до служителите в сряда, като заяви, че той следва годишния процес на планиране на фирмата. Съкращенията, които започнаха миналата година, се очакваше да засегнат около 10 000 души. Те са концентрирани в корпоративните редици на фирмата, най-вече в подразделението за търговия на дребно на Amazon и в отделите за човешките ресурси, като този за набиране на персонал.

„В миналото Amazon е преодолявала несигурните и трудни икономически периоди и ще продължи да го прави", каза той. „Тези промени ще ни помогнат да преследваме дългосрочните си възможности с по-стабилна структура на разходите“. 

Въпреки че перспективата за съкращения бе надвиснала над Amazon от месеци - компанията призна, че е наела твърде много хора по време на пандемията - увеличаването на общия брой орязани работни места предполага, че очакванията на компанията са се помрачили. Така тя се присъединява към други технологични гиганти, които осъществяват големи съкращения. По-рано в сряда Salesforce Inc. обяви, че планира да съкрати около 10% от работната си сила и да намали своите недвижими имоти.

Инвеститорите в Amazon реагираха положително на последните усилия за затягане на коланите, като залагат, че това може да увеличи печалбата на компанията за електронна търговия. Акциите на компанията добавиха близо 2% в края на търговията, след като Wall Street Journal първи съобщи за плана.

Елиминирането на 18 000 работници би било най-голямото съкращение за технологичните компании по време на сегашното забавяне, но Amazon също така разполага с много по-голяма работна сила от колегите си от Силициевата долина. Към края на септември компанията е имала повече от 1,5 млн. служители, което означава, че последните съкращения ще представляват около 1% от работната сила.

По времето, когато компанията планираше съкращенията си през ноември, неин говорител заяви, че Amazon има около 350 000 корпоративни служители в цял свят.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.