Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Български домашен робот помага за възстановяването след тежки травми

Петко Стоев, докторант в секция Кибер-физични системи към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН (ИИКТ). "Бизнес старт", 29.12.2022 г.

11:30 | 29 декември 2022
Обновен: 11:34 | 29 декември 2022
Автор: Даниел Николов

Машините могат да навлязат във всяка една сфера на човешкото съществуване и да го улеснят, за да може човек да прогресира с по-големи темпове. Телемедицината тепърва ще навлиза в множество аспекти на здравната система, защото изключително улеснява всички страни в процеса, и е базата на български проект за рехабилитационен робот, за който разказа Петко Стоев, докторант в секция Кибер-физични системи към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН (ИИКТ), в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Роботът е екзоскелет - устройство, което се слага по вас и възстановява пациента на база раздвижвания и рехабилитационни процедури. Предлага три вида раздвижване - пасивно, резистивно и асистивно - за домашни условия. Посредством този робот ще стане много по-лесно възстановяването на пациенти след каквито и да са травми... Лекарите ще могат да лекуват много повече пациенти за единица време - един лекар чрез компютър ще може да управлява пет-шест робота едновременно, вместо мануално да оперира върху един пациент, и ще може да ги следи в реално време."

В Европа има над 1,1 млн. случая на инциденти цитира данни за 2017 г. Стоев, а в България само една втора от пострадалите извършат необходимата за пълно възстановяване рехабилитация. Очакваният световен ръст на случаите на прекаран инсулт с 27% през следващите години допълнително ще утежни ситуацията.

Роботът е модулен, като може да се използва само необходимия за нужното раздвижване модул. При поставянето му на индивидуален пациент се преминава през няколко стъпки - калибриране, установяване на границите за съответната процедура, компютърно генериран отчет и електронно досие за процедурата, за да следи възстановяването и оптимизирането на процедурата.

Пациентите в България често не получават нужното време за рехабилитация до пълно възстановяване след травми и злополуки и рехабилитационният екзоскелет решава част от този проблем като разширява броя пациенти, които могат да бъдат обслужвани от един лекар. Роботът може да се използва и в клинични звена, но телемедицината и възможността за употреба на робота в домашни условия разрешават много други проблеми - като време за придвижване до болница, нужда от придружител за трудно подвижни пациенти и други дискомфорти от работата с българската здравна система.

Разработката на робота е била съпътствана от анкета сред медицински експерти в страната, като над 90% от тях са дали позитивен отзив, че това ще улесни работата им и ще намали риска от появяване на професионални заболявания сред рехабилитаторите, каза Стоев.

"Нашата разработка наистина дава решение на множество проблеми - както от лекарска гледна точка да се улесни тяхната работа, така и от гледна точка на пациентите, които да получат пълноценното възстановяване по най-комфортен за тях начин."

Стоев сподели, че вече има интерес от инвеститори към разработения рехабилитационен екзоскелет, който според него, е единственият, който позволява пълноценно възстановяване в домашни условия.

"Технологиите и машините трябва да са в полза на човечеството и да правят живота на човек максимално комфортен и да го улесняват в ежедневието му, за да може той да се съсредоточи върху стойностните за него неща".

Повече за рехабилитационния робот и докъде може да стигне смесването на технологии и човек може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.