Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Днес екстрадират основателя на FTX в САЩ, където може да получи доживотен затвор

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 21.12.2022

11:55 | 21 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд е подписал документи за екстрадиция от Бахамите и ще се върне в САЩ в сряда, разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Банкман-Фрийд е изправен пред осем федерални обвинения, включително две обвинения в измама, две в конспирация за измама и едно за пране на пари, всяко от които носи максимална присъда от 20 години, заявиха от министерството на правосъдието. Той е обвинен и в заговор за извършването на измама със стоки, заговор за измама с ценни книжа, както и заговор за измама на САЩ и нарушения на законодателството за финансиране на политически кампании, всяко от което може да му донесе максимум по пет години затвор.

Сега 30-годишният възпитаник на Масачузетския технологичен институт (MIT) е изправен пред продължителен съдебен процес и евентуално би могъл да бъде освободен под гаранция, докато се развива производството. 

Прокуратурата на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк твърди, че Банкман-Фрийд е използвал клиентски активи на стойност 8 млрд. долара за екстравагантни покупки на недвижими имоти и лични проекти, включително права за наименуване на стадион и милиони за политически дарения. 

Той е обвинен от федералните правоприлагащи органи и финансовите регулатори в извършването на това, което Комисията по ценните книжа и борсите нарича една от най-големите и „най-наглите" измами в последно време. Новият главен изпълнителен директор Джон Джей Рей, посочен след фалита на FTX, описва ситуацията като „пълен провал на корпоративния контрол" в компанията. 

Собственикът и лидер на Twitter Илон Мъск търси нов главен изпълнителен директор на компанията.  

Мъск, който през октомври придоби компанията за 44 млрд. долара, по-рано каза, че временно ще служи като главен изпълнителен директор. „Очаквам да намаля времето си в Twitter и да намеря някой друг, който да управлява Twitter с времето“, коментира Мъск през ноември. Въпреки това в неделя в туит той посочи, че засега „наследник няма“.

„Въпросът не е да се намери главен изпълнителен директор, а да се открие главен изпълнителен директор, който да държи Twitter жив“, допълва той.

В неделя милиардерът публикува неформална анкета, питайки потребителите на социалната мрежа дали не трябва да се оттегли от ръководната позиция в компанията, а по-голямата част от 17-те млн. респонденти гласува за това Мъск да напусне. В неделя той каза, че ще се съобрази с резултатите.

Федералната търговска комисия на САЩ задълбочава започналото тази есен разследване на практиките на Twitter Inc. за защита на личните данни и сигурността на данните след поглъщането на компанията от милиардера Илон Мъск.

Придобиването на Мъск на 27 октомври доведе до напускането на много от ръководителите на компанията за социални медии, отговарящи за правните въпроси, защитата на личните данни и спазването на законодателството, което предизвика по-широко разследване.

Американският технологичен гигант Meta Platforms ще продължи да инвестира в своето подразделение, посветено на метавселената – Reality Labs, като се очаква сумата за следващата година да се равнява на около 20% от общите разходи на компанията. Това се случва въпреки нарастващия скептицизъм относно решението на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг да се фокусира върху още зараждащия се сектор.

Разходите на Meta за 2023 г. се очаква бъдат около 97,3 млрд. долара, което означава, че средствата, които компанията ще отдели за метавселената, ще са около 19,2 млрд. долара.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.