Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ще отпадне ли безплатното връщане на онлайн покупки заради клиентски злоупотреби?

Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите", в „Бизнес старт”, 09.12.2022

12:00 | 9 декември 2022
Обновен: 12:02 | 9 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Много са обективните обстоятелства компаниите да обмислят въвеждането на такса за връщане на онлайн покупки и едно от тях е Covid кризата. В стремежа си да спестят от разходи, включително от куриерските услуги, търговците се опитват да оптимизират процесите и се заражда тенденция да отпадне безплатното връщане на стоки при онлайн пазаруване, разказа Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите”, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

И в момента клиентите поемат разходите при връщане на стока в 14-дневния законов срок, но законът задължава търговците предварително да са упоменали това в общите си условия.

„Може би все повече търговци ще въведат таксуването при връщане на стоки и е важно да предупредим хората да проверяват какво пише в условията на магазина”.

Това не е нарушение на закона, но би било нарушение, ако търговецът поиска сума за връщането на стоката в случай, че потребителят е предявил своето право на рекламация. Ако се окаже, че стоката е с някакъв дефект, тогава при всички положения търговецът трябва да поеме разходите по връщането й, обясни събеседникът.

Потребителите търсят все по-често правата си, когато става въпрос за нелоялна практика от страна на търговците. Те споделят в социалните мрежи и онлайн платформите, търсят мнението на други потребители, може би не чак толкова, колкото би трябвало, се обръщат към контролните органи, но това е въпрос и на доверие към институциите.

Има и потребители, които проявяват нелоялни практики към търговците. В социалните мрежи има групи, създадени от търговците за некоректни потребители, за да се предупреждават един друг и да не им продават каквото и да било, защото са проблемни и създават доста грижи. Въвеждането на такса за връщане на онлайн покупки идва и оттам, че много потребители злоупотребяват, като поръчват много стоки, които после връщат.

Нелоялните практики, за които трябва да внимават потребителите по време на коледните празници, са свързани най – вече с намаленията, отбеляза Руменова.

Законът казва, че за да е реално намалението, старата цена трябва да е прилагана поне 30 дни преди да се обяви съобщението за намаление. Когато сме си избрали нещо, е добре да видим на каква цена се предлага и при други търговци преди да го купим, посъветва още експертът.

Търговецът, който е продал стоката, е отговорен за пристигане на пратката навреме, а не куриерската фирма, каза още Руменова.

Ще бъдат ли таксувани клиентите, които връщат нежеланите продукти и каква е разликата между правото на отказ и предявяване на рекламация?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.