Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Илон Мъск е обект на федерално разследване по сделката за Twitter

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, "Бизнес старт", 14.10.2022 г.

12:20 | 14 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Илон Мъск е разследван от федералните власти за поведението му в сделката му за поглъщане на стойност 44 милиарда долара за Twitter Inc, съобщи социалната медийна компания в съдебна документация, публикувана в четвъртък. Въпреки че в документацията се казва, че той е обект на разследване, не се казва какъв е точният фокус на разследванията и кои федерални власти ги провеждат. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Twitter, която съди Мъск от юли, за да го принуди да сключи сделката, каза, че адвокатите на главния изпълнителен директор на Tesla Inc са поискали „привилегия за разследване“, когато са отказали да предадат документи, които са искали.

В края на септември адвокатите на Мъск предоставиха „дневник на привилегиите“, идентифициращ документите, които трябва да бъдат задържани, каза Twitter. Дневникът препращаше към чернови на имейл от 13 май до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) и слайд презентация до Федералната търговска комисия (FTC).

Съдебното заявление, което иска от съдията от Делауеър Катлийн Маккормик да нареди на адвокатите на Мъск да предоставят документите, беше направено на 6 октомври - същия ден, в който Маккормик спря съдебния спор между двете страни, след като Мъск обърна курса и каза, че ще продължи със сделката.

Алекс Спиро, адвокат на Мъск, каза че съдебната жалба на Twitter е „погрешно насочване“ и твърди: „Мениджърите на Twitter са обект на федерално разследване“.

SEC постави под съмнение коментарите на Мъск относно придобиването на Twitter, включително дали 9% дял, който той е натрупал, преди да обяви офертата си, е бил разкрит късно и защо показва, че той възнамерява да бъде пасивен акционер. Мъск по-късно препопълни разкритието, за да посочи, че е активен инвеститор.

Стрийминг компанията Netflix Inc. ще въведе нов абонаментен план с реклами на 3 ноември, като месечната такса ще бъде 7 долара, коментира още Кирилова.

Компанията разчита, че с новия абонамент ще привлече повече нови клиенти, които се фокусират върху по-евтините услуги, и ще позволи бърз рестарт на растежа.

Новият абонаментен план ще бъде пуснат в САЩ и още 11 страни, включително в Япония, Франция и Бразилия, информират от Netflix. Той ще включва четири до пет минути реклами на час и ще предлага по-ниско видео качество от нивата на по-скъпите планове. Част от съдържанието няма да бъде налично, защото компанията няма права да го излъчва с реклами.

Netflix отдавна рекламира своята услуга за стрийминг като алтернатива на кабелната телевизия без реклами и се съпротивлява на призивите за въвеждане на такива. Но тъй като растежът на абонатите изчезна, а цената на акциите ѝ е в застой,  компанията търси по-евтината версия на своята услуга с реклами, за да си осигури допълнителни приходи.

Представители на компанията казаха, че вече разполагат със стотици рекламодатели и са разпродали по-голямата част от инвентара си за услугата, наречена Basic with Ads.

Компанията очаква включващата реклами версия на стрийминг услугата ѝ да достигне около 40 млн. гледания глобално до третото тримесечие на 2023 г. Netflix прогнозира 4,4 млн. уникални зрители по света към края на годината, като 1,1 млн. от тях ще са от САЩ.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.