Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Подобренията на iPhone 14 ще бъдат по-скоро скромни, отколкото разтърсващи

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 05.09.2022

17:20 | 5 септември 2022
Обновен: 19:28 | 5 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Apple Inc. тази сряда, на презентация, наречена „Далеч навън", ще представи линията iPhone 14, нов набор от смарт часовници и нови слушалки AirPods. Подобренията на iPhone 14 ще бъдат по-скоро скромни, отколкото разтърсващи,  разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Устройството ще продължи да се предлага в четири разновидности: два модела Pro и две стандартни версии. Но няма да има iPhone 14 mini, който да наследи iPhone 13 mini. Вместо това Apple се фокусира върху големи устройства. Компанията планира 6,1-инчов iPhone 14, 6,7-инчов iPhone 14 Plus, 6,1-инчов iPhone 14 Pro и 6,7-инчов iPhone 14 Pro Max.

Обикновените модели iPhone 14 ще получат някои хардуерни промени в камерата, но най-значителните подобрения ще бъдат запазени за линията Pro - и това може да бъде тема на събитието. Най-много фойерверки на представянето в сряда трябва да предизвикат топпродуктите на компанията, които ще включват нов часовник от висок клас Apple Watch и модернизирани слушалки AirPods Pro. 

На хартия Apple реализира около 50% от приходите си от iPhone, но реалният дял е много по-висок. Числото 50% представлява парични средства, получени от продажбата на реални бройки iPhone, без да се отчита влиянието на устройството върху други продукти. AirPods и Apple Watch работят добре само за собствениците на iPhone, а новият телефон може да подтикне купувачите да купуват допълнителни аксесоари. 

Компанията майка на Facebook Meta разчита на по-задълбочено сътрудничество с компанията за чипове Qualcomm за бъдещите си компютърни очила за показване на виртуална реалност.

Компаниите сключиха многогодишно стратегическо сътрудничество, обяви главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон.

ова включва по-тясно техническо сътрудничество между екипите за разработка и за продукти, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Технологията на Qualcomm вече е включена в най-новите очила за виртуална реалност на Meta, Quest 2, както и в други продукти. 

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг си поставя амбициозната цел да ориентира компанията си към виртуалните светове – „метавселената" - и по този начин да създаде следващата голяма компютърна платформа. За да затвърди промяната, той дори промени името на компанията от Facebook на Meta.

Планът е скъпо начинание: само през първата половина на тази година отговорното подразделение Reality Labs е реализирало оперативна загуба в размер на 5,77 млрд. долара.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.