Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Общините са партньори, а не подчинени на централната власт в електронното управление

Дилян Млъзев, кмет на Елена и член на Националното сдружение на общините в Република България, "Бизнес старт", 23.06.22

11:45 | 23 юни 2022
Обновен: 12:26 | 23 юни 2022
Автор: Таня Жекова

За да има успех инициативата на правителството за цифровизация и електронно управление е необходимо да се работи усилено с общините и те да бъдат третирани като равноправен партньор. Това коментира Дилян Млъзев, кмет на Елена и член на Националното сдружение на общините в Република България, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Ние приветстваме реформите в посока електронно управление, но трябва да се знае че ние сме партньори, а не подчинени на централната власт. Този процес в предоставянето на административни услуги ще изисква съответните ресурси и ако не се отделят тези ресурси реформата няма как да се случи“, категоричен е Млъзев.

Той отбелязва, че за да имат общините стимул да предоставят тези услуги трябва да има търсене, а то все още е на много ниско ниво. За да се промени това според него трябва да има обучение още в училище как да се ползват електронни услуги.

Млъзев подчертава, че е много важно да се предоставят и финансови ресурси на общините, тъй като в момента има остър недостиг на ИТ специалисти, а заплатите в частния сектор са несравними с тези в общините. Освен това елиминирането на услуги като издаването на удостоверения ще намали приходите на общините и те трябва да бъдат компенсирани за това.

„В малките общини е много наболял проблем осигуряването на специалисти и особено ИТ, защото разликата в заплатите в този сектор е несъизмерима с частния сектор. С повишаването на изискванията за електронни услуги ще има повече затруднения. Наемането на външен подизпълнител не е решение, защото практиката показва, че е един и същи изпълнител се нагърбва с много общини и от това страда качеството. Така че трябва да има адекватно заплащане на служителите на общините, и важи не само за ИТ, но и за други специалисти“, казва той.

Млъзев посочва, че премахването на изискването за удостоверения също ще създаде трудности. „Когато се заявява услуга от името на наследник например ние изисквахме удостоверение за наследници. Сега това се отменя. Ако става въпрос за лице в рамките на общината ние можем да проверим веднага и без удостоверение, но ако е от друга община има нужда от достъп до регистрите на ГРАО, за да го направим. Има обаче и много по-стари документи, които не са цифровизирани и за такива случаи трябва да се намери решение“, смята той.

Той се надява, че вота на недоверие срещу правителството няма да повлияе на плановете за дигитализация и ще има приемственост. „За съжаление аз самия съм свидетел на многократно тръгване в посока електронно управление и спиране заради смяна на политическите приоритети“.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.