Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Без глоби и в очакване на стратегия: свободното къмпингуване това лято

Адв. Дончо Бораджиев, сдружение „Да запазим Корал“, "Бизнес старт", 09.06.2022 г.

12:39 | 9 юни 2022
Обновен: 16:15 | 9 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Правителството е започнало да изготвя Национална стратегия за къмпиране в България, но работата по нея ще бъде забавена, тъй като отговорното за нея Министерство на туризма в момента се занимава с украинските бежанци от войната. Към момента няма законодателство за глобяване на свободно къмпингуващи, стига те да не навлизат в забранени зони, резервати и чужди имоти. Това каза адв. Дончо Бораджиев от сдружение „Да запазим Корал“ в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"В момента няма нови неща като регламентация - миналата година успяхме да спрем тези, които искаха да го забранят изцяло - точно в обратната посока трябва да бъдат усилията на държавата... Както през последните 60 - 70 години къмпингарите ще могат да летуват където искат, стига да не нарушават законите."

В Европа има различни модели за къмпингуването - от страни с пълна забрана, но с голям брой и разнообразни къмпинзи, до места като Швеция, която най-много наподобява ситиацията в България, с пълен свободен достъп, каза Бораджиев.

"Имаме уникална природа и туристически навици, добра система от планински пътеки и хижи, прекрасна природа и водоеми. С тези уникални дадености заслужаваме национална стратегия, която да обхване тези неща."

Подобна стратегия трябва да отговори например на въпроса с категоризацията на къмпингите, която да премахне "архаичните изисквания към къмпингите, които правят почти невъзможно нормалното инвестиране", каза Бораджиев. 

Според него общини и частни собственици могат да привличат туристи с минимални първоначални инвестиции за окосяване и обезпаразитяване на обозначените площи, тъй като този тип туристи обикновено са добре подготвени, за да бъдат независими от комунални услуги.

"Това е бъдещето и един от начините, по който местните хора могат да изкарват пари от собствения си имот, а не да се превръщат в придворен персонал на хотелиери."

В момента има над 40% ръст на продажбите на къмпинг оборудване и на производството на кемпери и каравани в Европа, а по данни на "Евростат" средностатистическият къмпингар оставя по 50 евро дневно в местните магазини и заведения, каза Бораджиев.

"Тези хора няма да дойдат на all-inclusive, а само ако имаме нужната къмпинг инфраструктура... България има страхотен потенциал да предложи нещо ново на досегашните туристи, но и да доведе огромен брой нови."

Кои са добрите европейски модели и какво трябва да знае всеки начинаещ къмпингар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.