Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

По-кратките срокове за Зелен преход ще изправят света пред финансови предизвикателства

Доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет към СУ “Св. Климент Охридски”, 07.06.2022

12:45 | 7 юни 2022
Обновен: 16:38 | 7 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Новите цели за климата, които ще се поставят в навечерието на 50-тата годишнина от първата конференция на ООН за околната среда вероятно ще включват съкратени сроковете, за да не се стигне до необратими климатични промени. Това обаче ще постави нови предизвикателства, свързани с финансирането. Това каза доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет към СУ “Св. Климент Охридски”, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Основните предизвикателсва с поставянето на нови, по-къси срокове ще са свързани с финансирането, не само в ЕС, където вече имаме доста инструминти, но и в глобален мащаб. С инструменти като Зелени облигации, финансиране от Банката за развитие и др. ще бъде осигурен преходът на страните с по-бавно развиваща се икономика".

Зелените цели на България трябва да са обвързани с цялостната стратегия на енергийния отрасъл. каза още гостът. “За съжаление все още нямаме такава визия, както за периода до 2030 година така и до 2050 г. Това е важно, защото енергийният отрасъл не може да се развива отделно от икономическите дейности в страната. Необходимо е първо да се опитаме да дефинираме конкурентните предимства в България в новата икономика, която на световно ниво е базирана на устойчивото развитие. На второ място трябва да направим така, че вложенията в развитие на зелени решения да са възможно най-евфективни, с най-малка социална цена и да подпомагат цялостното развитие на икономиката”. 

Бизнесът в България се стреми да реагира, както на новите цели за устойчиво развитие, така и на настоящите кризи и развива по-иновативни и устойчиви решения. Едно от най-актуалните напоследък е търсенето на възможности за производство на енергия на място, в самите обекти, каза гостът. “Но това не е всичко. Много от компаниите в България, особено тези, които са част от световни конгломерати, интегрират своите действия с целите за устойчиво развитие, като това е свързано с процеса на отчитане на нефинансовите показатели на тези компании, с т.нар. ESG политики.

“Виждаме, че този пример на пионерите в съответните сектори бързо бива последван и от останалите компании, които осъзнават, че устойчивостта не е просто задължение и регулация, а е основа на бъдещата конкурентоспособност на всеки бизнес”. 

Софийски университет през последните години направи много действия, свързани с устойчивото развитие, подчерта събеседникът. “Една от тях е магистърската програма “Отговорно и устойчиво управление” в Стопански факултет, която се оказа най-търсената още в първата година, в която е предложена”.

“СУ изготви и стратегия за устойчиво развитие и климатичен план. Опитът, който имаме до момента, ще представим тази седмица, на 9 юни, пред академичната общност и бизнеса. Това е първата стъпка. Освен това университетът има ангажимент със своите научни изследвания да помага на бизнеса в решаването на предизвикателствата, пред които е изправен”. 

Какви са постигнатите резултати в съвместната работа на академичната общност с бизнеса? До къде е стигнал до момента Зеленият преход в България? Как стремежът за отказ от руски газ се отразява върху целите на Зеления преход? 

Вижте целия коментар във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.