Нов шрифт възражда визията на старобългарската кирилица за 24 май

Златина Петрова, основател на дизайн студио Brandly, и Александър Хинков, съосновател на Uspelite.bg, "Бизнес старт", 23.05.2022 г.

13:15 | 23 май 2022
Обновен: 15:17 | 25 май 2022
Автор: Даниел Николов

Български дизайнери създадоха безплатен шрифт на кирилица за 24 май. Идеята се появява преди три месеца след разговори с Анита Рупова, която е дизайнер на новия шрифт, за липсата на достатъчно шрифтове на българска кирилица. За нас важното бе да популяризираме българската кирилица, разказаха Златина Петрова, основател на дизайн студио Brandly, и Александър Хинков, съосновател на Uspelite.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Колкото и да се гордеем с това, че ние сме дали пътя на азбуката, в България все още, когато създаваме текст на машина, когато пишем на компютър или мобилен телефон, доминират руските и украинските форми на кирилица", разказа Петрова.

Една от причините е малкият брой на български дизайнери, които инвестират в български шрифтове, и големите руски и украински пазари, които се явяват доминиращи.

Разликите с руската кирилица са в спецификата на изписване на буквите, а новият шрифт е вдъхновен от старобългарската кирилица, каза Хинков.

"Той е изключително стилен и лек визуално като присъствие", смята той.

Българската класическа форма на кирилица изглежда по-ръкописно, което се е изгубило като форма в машинните текстове. "Нашето желание беше да възпроизведем този произход", допълни Петрова.

Според Хинков новият шрифт може безпроблемно да навлезе както в книгопечатането, така и в дигиталната среда. Българската кирилица е все още нещо много специфично за големите технологични компании, но с включването на повече дизайнери, тя може да се популяризира поне на локално ниво, каза Петрова.

Новият шрифт "Азбуки" ще бъде достъпен за свободна употреба и изтегляне от 24 май.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.