Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

TikTok влиза в гейминг индустрията с миниигри на платформата си във Виетнам

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 20.05.2022

13:05 | 20 май 2022
Автор: Галина Маринова

TikTok провежда тестове, така че хората да могат да играят игри в нейната платформа за споделяне на видеа във Виетнам. Ходът е част от плановете за сериозно навлизане в гейминга, твърдят четирима източници на Ройтерс, запознати с въпроса. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Включването на игри в платформата ще подкрепи рекламните приходи на китайската услуга и може да увеличи времето, което те прекарват в приложението – едно от най-популярните в света с над 1 млрд. месечно активни потребители.

Със своето младо население, което е запознато с технологиите, Виетнам е привлекателен пазар за социални мрежи като TikTok, Facebook, YouTube и Google.

TikTok, която е собственост на китайската ByteDance, планира да пусне повече гейминг предложения в Югоизточна Азия, допълват източниците. Това може да се случи още през третото тримесечие, казват те.

Източниците са пожелали да останат анонимни, тъй като информацията все още не е публично обявена.

Представител на TikTok твърди, че компанията е тествала пускането на HTML5 заглавия  – популярна форма на миниигри, в своето приложение. За целта тя работи с външни разработчици и студиа като Zynga. Но гигантът отказва да коментира плановете си за Виетнам и по-големите си амбиции, свързани с гейминга.

„Ние винаги търсим начини да обогатим платформата си и редовно да тестваме нови функции и интеграции, които носят стойност на нашата общност“, посочва представител на компанията в имейл до Ройтерс.

ByteDance не е отговорила на запитването за коментар.

Информационната агенция не е успяла да научи плановете на TikTok за пускането на гейминг функции на други пазари. Въпреки че потребителите на TikTok могат да гледат стрийминг на игри, в повечето региони те не могат да играят такива през самото приложение.

Макар че компанията ще започне с миниигри, които обичайно са по-прости и кратки, нейните амбиции се простират отвъд тях, допълва един от източниците, пряко запознат със случващото се.

TikTok ще изисква лиценз за включване на игри в платформата ѝ във Виетнам, където властите ограничават заглавия, включващи залагания, насилие и сексуално съдържание.

Министерството на външните работи и министерството на комуникациите на Виетнам не са отговорили на запитването за коментар. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.