Жорди Рибо, президент на FIABCI: Жилищният пазар още не е достигнал върха си

Жорди Рибо, президент на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI, в „Бизнес старт”, 12.05.2022

12:00 | 12 май 2022
Обновен: 17:38 | 16 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Жилищният пазарът в България е в добро здраве, а в глобален план още не е достигнал върха си. Основно предизвикателство сега са цените на строителните материали - не само в България, но и навсякъде в Европа, Азия и Америка. Надявам се тези високи цени на строителните материали да не останат такива дълго време. Това каза Жорди Рибо, президент на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI, в предаването „Бизнес старт с водещ Христо Николов.

Ако използваме една от най-известните метафори в света на имотите – сравнението на различните фази на пазара с циферблата на часовника, когато 12 часа показва, че пазарът е в най-горещата си фаза, а 6 часа, че е на най-ниското си ниво като цени и динамика, по думите на събеседника в момента пазарът е между 8 ч и 9 ч.

„Всеки си мисли, че се намираме в балон, но всъщност не сме. Единственото, което направи Covid е, че хората осъзнаха, че не искат да живеят на местата, където са живели преди. Хората  продават домовете си, за да купят нови и това е нещо, което пазарът им осигурява. Така че търсенето се увеличава, но все още не сме в балон. Ето защо мисля, че сме между 8 ч и 9 ч”.

„Не смятам, че и в бъдеще ще има балон, всъщност до него има доста дълго време”, подчерта събеседникът.

Според Рибо увеличението на основните лихвени проценти няма да се отрази на жилищните кредити и имотния сектор, а на бюджетите на домакинствата, защото ще трябва да плащат лихвите по заемите, а те ще се променят. Това ще засегне хората, които са купували в миналото. Когато лихвените проценти са високи, цените на имотите са по-ниски. А когато жилищните кредити са по-достъпни, цените на имотите са по-високи. Така че имотният пазар ще продължава да се движи, посочи гостът.

„2022 година е идеална за инвестиционни възможности и хората трябва да разберат, че да инвестираш в недвижими имоти е отговорно нещо”.

Смятам, че след Covid, ситуацията е различна при бизнес имотите и още не е ясно как ще реагират компаниите, както и дали хибридният модел на работа ще продължи.

Относно навлизането на технологиите на пазара на недвижими имоти Рибо каза, че пандемията е благоприятствала развитието им.

„Този пазар не беше много технологичен, но сега внедрихме повече технологии и свикнахме да ги използваме”.

Още за това удачно ли е да се купува имот в период на нарастващи лихви и за метавселената като ново предизвикателство пред имотния сектор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.