Енергийно ембарго на Русия ще принуди Европа реално да започне декарбонизацията

Димитър Събев, журналист и икономист, "Бизнес старт", 06.04.2022 г.

13:31 | 6 април 2022
Обновен: 16:29 | 8 април 2022
Автор: Даниел Николов

Новите санкции на САЩ и Европейския съюз ще имат по-скоро пропаганден, отколкото реален ефект върху действията на руския президент Владимир Путин. Европейците ще платят цената за енергийната си независимост от Русия, но конфликтът е един от многото фактори - като мигрантската криза, възходът на диктаторски режими, промените в климата - които ще влошат икономическото положение на континента и може да доведат до ограничения в потреблението на ток, горива. Войната ще ускори процеси, които в крайна сметка са в интерес на Европа, която може да противодейства на забавянето на икономически растеж с по-силни връзки с Африка, ускорени инвестиции във ВЕИ, преосмисляне на потребителското поведение, по-голям акцент върху енергийната ефективност. Това коментира икономистът Димитър Събев в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Все повече в икономиката ще става въпрос не за неограниченото потребление, а за едно възможно най-безболезнено нормиране. Много западни политици виждат това и настройват обществеността в тази насока", каза Събев и предупреди за сравнения с 80-те години в България. 

"Обективните фундаменти на икономиката говорят, че не можем да се радваме на максимално потребление и ще трябва да понесем ограничения."

Конфликтът и обсъждането на различните санкции показа "мръсната сянка" на ЕС от бизнеса му с Русия, каза Събев. Съюзът като цяло внася руски въглища за около 5 млрд. евро на година, а България - за 32 млн. долара през 2020 г. 

Отказът от руски енергийни суровини ще накара европейската икономика "да започне да се държи по начина, който предполагаше декарбонизацията, заявявана като политическа цел с половин уста", каза Събев.

"Виждам една голяма икономическо-морална и медийна дилема - Русия навлиза в една съседна независима страна и прави военни зверства, демократичните страни трябва да отговорят по някакъв начин - единствено със санкции... Трудно може да си представим, че човек, наредил нахлуването на танкове в съседна държава, да се стресне от включването в някакъв списък."

В коментар за нагласите и ефектите в България, Събев каза, че са нужни "смели решения", за да може страната да придобие своята национална идентичност.

"Заинтересованите зависимостта ни от руските горива да остане по възможност завинаги ще кажат, че едва ли не ще рухнем. Въпросът стои на много принципно равнище - Украйна не е последната, тя е поредната. Ако се придържаме към европейската политика и се държим като блок от 27 държави, бихме могли сравнително по-бързо от прогнозите да се пренастроим... Нямаме чак такъв голям лукс да кажем, че икономиката е приоритет, защото алтернативата е една имперска зависимост."

Някои по-чувствителни към политическата стабилност сектори като туризма ще пострадат, но ще има компенсаторни ефекти от по-голямата европейска интеграция и повече инвестиции в пренастройването на енергийната система на България.

"Най-голямата опасност за българската икономика в момента е разделението отвътре в България."

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.