Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Адриан Николов, ИПИ: Заложеният ръст на икономиката от 4,8% изглежда невъзможен заради войната

Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, в "Бизнес старт", 04.04.2022

13:40 | 4 април 2022
Обновен: 10:17 | 5 април 2022
Автор: Галина Маринова

За съжаление отказът от руския газ няма да е толкова лесен, колкото изглежда в една политическа декларация. Има и технологични проблеми, нужно е време за тяхното разрешаване. Най-вероятно се движим към по-лош сценарий, отколкото Европейската централна банка предвижда и в най-песимистичните си прогнози. Това каза Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

"Не ми се иска да съм толкова негативен, но няма как на фона на събитията, които виждаме в последните седмици, да не прогнозираме по-скоро в посока на негативна динамика. Големият проблем е как ще успеем да диверсифицираме доставката на основни суровини, които до сега идваха от Русия. Говоря най-вече за петрола и газа, но и на някои метали, както и за пшеницата".

Говорим най-вече за развитието на тези проблеми в Западна Европа, защото там има много по-голяма зависимост от руски петрол и газ, каза гостът. "България остава малко в страни от този въпрос, благодарение на това, че не сме толкова зависими от тези доставки". 

На въпроса как войната ще се отрази на българската икономика събеседникът каза, че последната прогноза, с което ИПИ и всички експерти разполагат е на министерството на финансите от ноември месец, която не отчита най-големият казус, който в момента има пред бъдещото икономическо развитие.  

Икономическият ръст, заложен в бюджета за тази година, от 4,8% изглежда невъзможен заради ръста на цените на енергоносителите, както и заради силното подценяване на инфлацията. 

"Очакването бе за забавяне на динамиката на индекса на потребителските цени, което очевидно няма как да видим. По-скоро ще се движи в ниските двуцифрени почти до края на годината според това, което виждам като процеси".

Лекото свиване на износа заради текущите взаимоотношения с Русия със сигурност ще се отрази на баланса по текущата сметка. Въпреки че страната "е от малките ни търговски партньори", това неминуемо ще се отрази все пак върху текущия баланс, добави Николов. 

Състоянието на несигурност в световната икономика вече не е новост. Светът вече е свикнал с нея заради това, което преживяхме по време на пандемията, каза гостът. Сега пък сме в ситуация, в която имаме първия военен конфликт на територията на Европа от десетилетия, който не знаем нито кога, нито как ще приключи и как ще изглежда подредбата на света след това. Въпросът е как ще се взаимодейства с тези две големи държави, въвлечени в конфликта. 

Практически Covid вече не присъства в политическото говорене и това говори за подценяване на ситуацията, каза събеседникът. Ако китайското правителство реши, че трябва да ограничава вируса на всяка цена, то е възможно отново да се окажем в ситуация много подобна на тази от началото на 2020 година с всички произтичащи от това негативни последици за икономиката на света.  

Защо прогнозите на ЕЦБ може да се счита за "крайно оптимистична"? Прибързано ли бе пренебрегването на пандемията като текущ фактор, влияещ на световната икономика и на тази в България? Как войната в Украйна се отразява на европейската и на световната икономика? Какъв е дневният ред на Европа след инвазията на Русия?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.