Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Реалната цена на горивото в България е доста над три лева

Димитър Хаджидимитров, Асоциацията на българските търговци, вносители и превозвачи на горива, в „Бизнес старт”, 30.03.2022г

12:00 | 30 март 2022
Обновен: 15:29 | 30 март 2022
Автор: Зорница Крушарска

Сегашната цена на горивата на бензиностанциите в България е за сметка на печалбата на компаниите от бранша. В момента цената на барел е около 100-110 долара. Това означава, че цената на колонката трябва да е доста над 3.00 лева за литър. Нашият бранш обира тази висока разлика и компенсира за сметка на печалбата си. В момента никой от бранша не работи на печалба. Това каза Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, вносители и превозвачи на горива, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

„Целият бранш в момента работи за гражданите”, подчерта Хаджидимитров.

Пазарът е много чувствителен на тема новини за войната, затова се надяваме на скорошно спиране на военните действия, за да видим нормални цени не само на колонките, но и в магазините.

„Ако сега спре войната, цената за летните месеци ще бъде под 2.80 лева за литър”, прогнозира събеседникът.

Относно възможността Иран да се завърне на петролния пазар гостът посочи, че е под въпрос дали Европа и светът ще поемат риска да наливат сериозни средства в иранския военно-промишлен комплекс. Руснаците са по-малко опасният играч в сравнение с иранците. Иранците играят манипулативно, спонсорират опасни екстремистки организации. По-добре е войната да се прекрати и така цените ще паднат доста рязко. Пазарът ще се регулира до нивата от преди два месеца, каза Хаджидимитров.

Политиката на „Лукойл” по отношение на цените може да се разглежда като дъмпинг на пазара.

Ако не се регулира това ценообразуване от най-голямата компания в сектора, ще трябва да пуснем жалба до КЗК.

„Трябва да има ясно ценообразуване на нашия пазар и да не се работи на дъмпинг”, посочи Хаджидимитров и допълни, че в момента правителството фаворизира само една компания и това „за нас е странно и некоректно”.

Малки бензиностанции затварят, защото не могат да поемат заплатите на служителите си, подчерта събеседникът.

Според него най-добрият вариант е министерство на икономика да публикува всеки ден дневните средни цени на горивата на едро.

За всеки търговец на дребно да има една минимална надценка 4% и максимална – 15%.

Имахме няколко срещи на правителствено ниво и оттам получихме само обещания.

„Надяваме се като свърши войната да има активни действия и всички проблеми в бранша да се изчистят”.

Целият разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.