Русия може да стане като Северна Корея и да няма никакви връзки с останалия свят

Виктор Бакуревич, изпълнителен директор на Берёзка, в „Бизнес старт”, 14.03.2022г.

11:30 | 14 март 2022
Обновен: 11:57 | 18 март 2022
Автор: Зорница Крушарска

Нямаме спад в продажбите в обектите ни. Ние никога не сме били свързани с политиката и единици са клиентите, които се отказаха от нас след началото на войната. Това каза Виктор Бакуревич, изпълнителен директор на Берёзка, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

„Не виждаме да имаме кардинален проблем, така че да сменяме бранда или да сменяме продукти. С украинците сме братски народ и имаме един език”.

Бакуревич сподели, че проблемите им са други и те са свързани с трудности в доставките на стоки.

„От Украйна не доставяме стока, защото заводите не работят. От Беларус и Русия все още можем да осигуряваме доставки”.

Сравнявайки бизнес средата в Русия и България преди да стартира бизнеса си тук, Бакуревич каза, че у нас държавата не е толкова агресивна към бизнеса, данъците са нормални, административните институции не пречат на работата, а условията са достатъчно лоялни.

Българското общество реагира прекрасно в отношението си към украинските бежанци. Държавата прави, каквото може и има резултат, подчерта събеседникът.

Ние също помагаме на украинците, които идват в България. Приемаме ги на работа, основно като продавачи. Освен това прехвърляме автобиографиите им към други работодатели в страната.

„Тази война не е на руснаци срещу украинци, а на един безумен човек срещу неговата амбиция”.

Всички, с които общувам в Русия – основно бизнесмени, са в абсолютен шок. Каквото са създавали десетки години, всичко е разрушено. Хората не знаят как да запазят бизнеса си и кога ще свърши това. Доста хора избягаха от Русия. Прогнозите не са добри и има вероятност Русия да стане като Северна Корея и да няма никакви икономически отношения с останалия свят, прогнозира Бакуревич.

Как войната в Украйна се отразява на бизнеса на руснаци в България и има ли риск руският гастроном Берёзка да остане без качествено зареждане може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.