Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple прекрати продажбите си в Русия и премахна руските медии RT и „Спутник“

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 02.03.2022

12:50 | 2 март 2022
Обновен: 14:17 | 2 март 2022
Автор: Галина Маринова

Apple спира продажбата на продукти в Русия, като всички продукти в руския магазин са отбелязани като „недостъпни“ за покупка или доставка в страната. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. 

Компанията също така съобщи, че е премахнала руските медии RT и „Спутник“ от магазина си за приложения навсякъде по света с изключение на самата Русия.

„Предприехме редица действия в отговор на инвазията. Замразихме всички продажби на продукти в Русия. Миналата седмица спряхме целия износ към нашия канал за продажби в страната. Apple Pay и други услуги са ограничени. RT News и „Спутник“ вече не са достъпни за сваляне от App Store извън Русия. И прекъснахме, както трафика, така и (информацията за) инциденти на живо в Apple Maps в Украйна като предпазна и мярка за безопасност за украинските граждани“, каза говорител на компанията за CNBC.

Мерките на Apple, обявени във вторник, подчертават трудностите на американските компании в търсенето на баланс след инвазията на Русия в Украйна. Някои компании имат трудности с плащанията на руски граждани, след като услугите на западни компании за кредитни карти бяха ограничени в страната.

Nike също спря продажбата на свои продукти в Русия, става ясно от съобщение на сайта на производителя на спортни стоки.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.