Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Новите мерки срещу инфлацията са нелогични и едва ли ще дадат резултат

Юлиян Войнов, финансист, "Светът е бизнес", 11.05.22

21:04 | 11 май 2022
Обновен: 12:21 | 12 май 2022
Автор: Таня Жекова

Идеите за 25 ст. отстъпка на литър горива до 50 литра на човек е нелогична и е по-вероятно да засили инфлацията, отколкото да я успокои. Това коментира финансистът Юлиян Войнов в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Тази политика е много трудна за следене и контрол и насърчава потреблението, което води до задълбочаване на инфлационните процеси, казва той. „Инфлацията е следствие от високо потребителско търсене и за да има успокояване политиката трябва да е в посока задържане на потреблението. Със сваляне на цените то се насърчава, което е точно обратното на това, което трябва да направим“.

Той добави, че не е ясно как ще се контролира това ограничение от 50л. „Излиза, че всяка бензиностанция трябва да има база данни, в противен случай всеки може да вземе 50 литра по няколко пъти“, смята той. Финансистът подчертава, че такава мярка едва ли ще повлияе на положението на групите с ниски доходи, а по-скоро ще облагодетелства хора с високи доходи, които пътуват редовно.

По отношение на протестите на превозвачите, Войнов смята, че исканията им са неоснователни и вижда по-скоро политическа мотивация зад тях.

„Никъде в Европа няма толкова ниски тол такси, а тежкотоварните камиони са най-големите амортисьори на пътищата. Логично е тези, които рушат най-много да плащат най-много. Тол таксите, които трябваше да важат още преди години, особено за тежкотоварните превозни средства, бяха намалени, а някои пътища бяха освободени. В резултат основния трафик се премести на второкласните пътища, където няма тол такси, и те станаха непроходими и в момента буквално се унищожават, защото не са пригодени за такива товари“.

Финансистът отбелязва, че очакваните приходи от тол такси са възлизали на 1.5 милиарда лева, но вместо това те са едва една трета от приходите за винетки, което означава, че не работят.

Войнов коментира и скептичните настроения относно предстоящото влизане на България в Еврозоната и определи аргументите за евентуално вдигане на цените и намаляване на доходите като „лозунги-плашила“ и „най-обикновена пропаганда от среди, които не искат България да се развива и да има европейско бъдеще“.

„Освен че сме задължени да влезем в Еврозоната по договор, това е и цивилизационен избор. Влизането в Еврозоната поставя държавите там на друго ниво и води до по-голяма взаимообвързаност между тях, включително с уеднаквяване на техните бизнес цикли, с единна парична и икономическа политика. Това е един клуб, който с мощта на своите икономики може да постига много по-лесно договорености“.

Като пример Войнов посочва опита на държави като Латвия, Литва и Естония, където инфлацията е траяла съвсем кратко време след влизането им в Еврозоната. Той добави, че в момента света се намира в изключителна икономическа ситуация в света, но това не е следствие от проблеми, свързани с Еврозоната. „Инфлационния цикъл започна още миналата година, когато Русия предизвика скок в цените на енергийните източници чрез намаляване на предлаганите количества, тъй като явно още тогава се е готвила за война“, смята той.

Въпреки всички Войнов е оптимист по отношение на възстановяването от сегашната трудна икономическа ситуация. „Пазарът не може да стои дълго в дисбаланс, може да наистина да не е скоро, може да минат месеци и години, но в крайна сметка пазара ще намери своето равновесие. Важното е източника на тези проблеми с доставките да бъде изолиран - изключвайки Русия от глобалния процес ще дойде равновесния момент, в който цените ще спрат да растат, а икономическата среда ще се нормализира“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.