Икономиката на Казахстан се нуждае от диверсификация

доц. Паскал Желев, зам.-декан на Факултета по международна икономика и политика в УНСС, „В развитие”, 12.01.2022

17:22 | 12 януари 2022
Обновен: 12:16 | 13 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Икономиката на Казахстан е най-силно развитата икономика в региона на Централна Азия. Икономиката е пазарна, призната от ЕС още от 2000 година. Казахстан попада в една група с България по степен на икономическо развитие - на страни със средно високи доходи на населението, каза доц. Паскал Желев, заместник-декан на Факултета по международна икономика и политика в УНСС, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„Основен търговски партньор на Казахстан е ЕС, над 40 процента от износа е насочен натам”.

За съжаление България не присъства нито сред водещите експортни, нито импортни пазари в Казахстан, посочи гостът.

"По отношение на дела в износа на Казахстан ние заемаме едва 0,4 %, много по-малък е делът на Казахстан в нашия износ. От тази гледна точка има неизползван потенциал”.

Иначе България изнася за там редица машини и съоръжения, фармацевтични продукти, маслодайни продукти, козметика, парфюмерия, каза Желев 

Казахстан е най-големият производител на уран в света. Износът на уран за миналата година възлиза на 1,7 милиарда долара.

Основните инвеститори в Казахстан са Русия, Китай и САЩ и страната се опитва да балансира своите външнополитически отношения между тях.

Като една от причините за протестите в страната Желев посочи социално-икономическото неравенство в регионален план, което той сравни с това в България.

„ Протестите ще предизвикат някакви промени в политиката. Богатството ще се преразпределя по един по- справедлив начин. Големите компании ще правят отчисления в обществен фонд за народа на Казахстан”, каза Желев.

Какви други икономически последици ще имат размириците?

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” може да видите тук.