Графика на деня: Петролът е най-евтин след кризата

19:15 | 7 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
Цени на петрола (1995-2015)
Цени на петрола (1995-2015)

Американският лек суров петрол падна под 38 долара за барел, след като ОПЕК де факто се отказа да ограничи производството. На срещата в петък петролният картел не взе решение за квоти, оставяйки съществуващото положение в сила поне до юни 2016.

Акциите, свързани с енергийния сектор се понижиха, както и валутите на страните, производителки на петрол. Колумбийското песо падна рекордно, поевтиняха валутите на Норвегия и Русия.

Американският сорт WTI пада с повече от 40% през последната година и проби под най-ниското ниво, достигнато след кризата, на 24 август. Фючърсите с доставка през януари на NIMEX се понижиха до 37.88 долара, преди да се стабилизират малко над 38 долара. Цените на Брент доближиха 41 долара за барел.

Има няколко поразителни паралела между сегашната ситуация в ОПЕК и периода 1997-1999 г., когато групата загуби контрол над пазара и нефтът се свлече до по-малко от $ 10 за барел. Тези прилики включват забавянето в Азия, ръст на производството от големи страни в ОПЕК и др. Докато инвеститорите се чудят дали пазарите ще последват подобна траектория този път, е важно да се помни, че ОПЕК се възстанови от кризата, за да видим ръст на цените до почти $ 150 за барел. Ако паралелите се потвърдят, може би ни очаква шеметно препускане, коментира Bloomberg.

Прочетете още:

Разделението в ОПЕК