Автомобилните продажби в Европа са все още под очакванията

Графика на деня, 17.06.2021 г.

11:10 | 17 юни 2021
Преводач: Петър Стоянов
Автомобилните продажби в Европа са все още под очакванията

Европейският автомобилен пазар се възстановява бавно, въпреки повишаването на доверието както сред потребителите, така и в различните сектори. За трети пореден месец продажбите на автомобили на континента се изкачиха спрямо нивата от преди година, но същевременно се оказват доста по-ниски от позициите си преди пандемията.

Регистрациите на нови автомобили са скочили със 74% през май, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители в четвъртък. Сравнението обаче се прави спрямо период, в който шоурумите бяха затворени в целия регион.Докато ограниченията все още съществуват на на определени пазари и миналия месец, включително Франция, други страни продължаваха да са в затруднение, дори когато правилата бяха облекчени. Спрямо май 2019 г. продажбите в цяла Европа са намалели с 25%.

Производителите на автомобили са ограничени в световен мащаб от недостига на електроника, който ограничава почти всеки голям производител. Ford Motor Co. планира продължително затваряне на двете си германски фабрики, докато Volkswagen AG и Daimler AG вкарват работници в правителствените програми за подпомагане на заплатите, тъй като проблемите с доставките причиняват застой в поточните линии.

Индексът Stoxx 600 Automobiles & Parts се повиши с 0,3% малко след началото на редовната търговия в четвъртък. През тази година секторът се представи по-добре благодарение на рязкото възстановяване на печалбите и оптимизма относно компаниите, които преминават към електрически превозни средства.
Сред най-големите производители на автомобили европейските продажби са нараснали спрямо предната година с 94% за VW group, 61% за Stellantis NV и 26% за Renault SA.