Записването на нови студенти в университeтите в САЩ намалява

Графика на деня, 10.06.2021 г.

08:42 | 10 юни 2021
Обновен: 08:52 | 10 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Записването на студентите в бакалавърските програми на американските колежи намалява с 4.9% за пролетния семестър, тъй като много от тях решават да изчакат преминаването на пандемията, съобщи Bloomberg.

Според данните, публикувани в четвъртък от Националния изследователски център за студентски записвания, Калифорния води страната по загуба с намаление от почти 123 000 студенти.

Данните потвърждават сериозното въздействие на Covid-19 върху студентите и колежите, каза Дъг Шапиро, изпълнителен директор на групата. Колко време ще продължи "ще зависи от това колко от тези ученици, особено в общинските колежи, ще могат да се върнат обратно в училище през следващата есен", каза той.

Колежите разчитат на студентите да се завърнат през есента, тъй като намаляването на броя им означава по-малко пари от обучение, общежития, трапезарии и спорт. 

Общият брой на записванията през пролетта е спаднал до 16.9 млн. студенти от 17.5 млн. през същия семестър през 2020 г. Спадът в бакалавърските програми е бил леко компенсиран от 4.6% увеличение в магистърските програми, според последните данни на центъра.