Икономиката на Северна Корея ще отчете слаб ръст след тежкия удар през 2020 г.

Графика на деня за 26 април

13:22 | 26 април 2021
Обновен: 14:08 | 26 април 2021
Автор: Николета Рилска
Северна Корея се бори с възстановяването от пандемията. Графика: Bloomberg
Северна Корея се бори с възстановяването от пандемията. Графика: Bloomberg

Икономиката на Северна Корея едва ще отчете растеж през 2021 г. след най-тежкия спад от десетилетия, тъй като страната продължава да търпи ударите от пандемията, американските санкции и липсата на търговия с Китай, посочват от Fitch Solutions, цитирани от Bloomberg.

В последния си доклад Fitch намали икономическите си очаквания за представянето на страната до ръст от 0,5% спрямо по-ранните прогнози за 2,5%. Недостигът на основни продукти, включително ориз, засилва икономическите неволи пред страната.

Малката експанзия ще стане факт след свиването в размер на 8,5% през миналата година, когато пандемията удари търговията с Китай и доведе до строги регулации върху обществената дейност, се посочва в доклада. Това означава, че възстановяването на Северна Корея ще изостане спрямо останалия свят, където се очакват силни ръстове, подкрепени от ваксинационните кампании и по-хлабавите ограничения срещу вируса.

Северна Корея не публикува официални икономически данни, а Fitch е сред малкото частни компании, които анализират растежа на ръководената от Ким Чен Ун икономика.