Най-засегнатият от Covid регион в света премахва част от мерките

Графика на деня за 12 април

18:28 | 12 април 2021
Обновен: 18:28 | 12 април 2021
Автор: Николета Рилска
Потвърдените смъртни случаи заради Covid-19 на един милион души през последните 7 дни. Графика: Bloomberg
Потвърдените смъртни случаи заради Covid-19 на един милион души през последните 7 дни. Графика: Bloomberg

Източноевропейските държави облекчават част от ограничителните мерки, за да успокоят своите разочаровани граждани, въпреки че регионът остава най-смъртоносната зона в света за пандемията от коронавирус, пише Bloomberg.

Премахването на ограниченията се случва в повече от дузина държави, простиращи се от Балтийско до Черно море въпреки бързото разпространение на нови варианти на вируса и неуспешно въвеждане на ваксини, което изправя болниците до ръба. Девет от десетте страни с най-голям брой на смъртните случаи на глава от населението са бивши съветски сателити.

Смъртността в Чехия вслествие на коронавируса на глава от население е най-висока в глобален мащаб. Пандемията е взела почти 28 хиляди жертви в страната с население от 10,7 милиона души.

Чешката република премахна нощния комендантски час и забраната за пътуване между отделните региони в понеделник. Ученето в клас се възобновява в началните училища, но повечето ресторанти, магазини и културни заведения остават затворени.

България има вторият най-висок дял на смъртни случаи в Европейския съюз за последните 14 дни след Унгария, но страната позволява на ограничен брой гости да се върнат в заведения за хранене, кръчми, театри, кина и концертни зали.

Словения и Литва също премахват част от ограничителните мерки, но най-големите държави в региона Полша и Румъния запазват мерките. 

Полша - най-голямата страна членка на ЕС от Източна Европа с население от 30 милиона души, съобщи за най-високия брой на смъртни случаи в четвъртък - 954.

В Румъния броят на новозаразените за 24 часа е около 5-6 хиляди за миналата седмица, като болниците отчитат рекорден брой на пациенти с усложнения.