Лъч надежда за пазара на труда в САЩ: заявленията за безработица намаляват

Графика на деня за 3 декември

17:04 | 3 декември 2020
Обновен: 17:04 | 3 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Завленията за обещетения при безработица в САЩ спадат поради постепенното възстановяване на пазара на труда. Графика: Bloomberg
Завленията за обещетения при безработица в САЩ спадат поради постепенното възстановяване на пазара на труда. Графика: Bloomberg

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ намаляват най-много за почти два месеца, давайки известна надежда, че постепенното възстановяване на пазара на труда ще продължи въпреки скока на заразените с Covid-19 и подновените бизнес ограничения.

Първоначалните заявления по редовните държавни програми намаляват със 75 хил. до 712 хил. през седмицата до 28 ноември. Това е първият спад в рамките на три седмици, показват данните на Министерството на труда в четвъртък. Без корекции за сезонните колебания заявленията намаляват с около 122 хил. през същия период. 

Продължаващите заявления, по които вече са изплащат обещетения, спадат с 569 хил. до 5,52 милиона през седмицата, приключила на 21 ноември.
Данните са под прогнозите на икономистите за 775 хил. първоначални и 5,8 милиона продължаващи заявления въз основа на средните оценки в проучванията на Bloomberg.