Топ 3 най-поскъпнали и най-поевтинели акции в САЩ - 14 април

Новините, задвижили акциите в САЩ

13:56 | 15 април 2016
Обновен: 13:58 | 15 април 2016
Най-поскъпнали и най-поевтинели акции в САЩ за 14 април. Графика: Bloomberg.
Най-поскъпнали и най-поевтинели акции в САЩ за 14 април. Графика: Bloomberg.

Сесията на пазара на акции в САЩ на 14 април завърши, оставяйки почти без промяна основните индекси. S&P 500 добави 0,02%, като акциите на 219 компании поскъпнаха, докато акциите на 281 поевтиняха. Водещите сектори бяха на акциите на енергийните и финансовите компании съответно с ръстове от 0,42% и 0,27%. Най-слабо се представи секторът на акциите на компанииите за стоки от първа необходимост, като те загубиха 0,51% от стойността си.

Най-големите печеливши бяха Baker Hughes (+4,55%), American Airlines (+3,08%) и Molson Coors Brewery (+3,02%).

Най-губещи се оказаха Seagate (-20,10%), Western Digital (-6,65%) и Transocean (-6,37%).

Baker Hughes е компания за съоръжения за петролни и газови проучвания и добиви, както и резервоари за съхранение на петрол. Акциите на компанията поскъпнаха с 4,55%, водени от новини, че заедно с Halliburton двете компании ще продадат свои активи на фонда за частни капиталови инвестиции Carlyle на стойност над $7 млрд.

American Airlines е авиокомпания, обслужваща регионите на Северна и Южна Америка и Европа. Съюза на транспортните работници обяви, че 400-те диспечери и оперативни специалисти, които представлява, са се договорили за нов 5-годишен договор с компанията, който включва ръст в заплащането им. Акциите на авиокомпанията поскъпнаха с 3,08% до $41,17 на акция.

Molson Coors Brewing е пивоварна, която произвежда бира в САЩ, Канада и Европа. Акциите на компанията поскъпнаха заради новината, че южноафриканският антитръстов регулатор на практика е разчистил пътя пред придобиването на оставащия дял от 58% в съвместното дружество MillerCoors. За да се случи сделката, продавачът SABMiller първо трябваше да изчисти собствената си продажба на белгийската AB InBev.

Seagate Technology е технологична компания за производство на хард дискове за корпоративни цели, както и системи за бекъп на данни и за съхраняване на информация загуби 20%, което е най-резкият спад на акциите на компанията от 7 години насам, след като обяви цели, по-ниски от прогнозираните. Компанията обяви, че очаква приходи за фискалното трето тримесечие в размер на $2,6 млрд., което е понижение спрямо предишната прогноза за приходи от $2,7 млрд. Брутният марж на компоанията ще бъде около 23% вместо предварителната прогноза от 25,6%. Акциите стигнаха стойност от $27,11 за акция.

Western Digital е компания, която предлага продукти в сферата на събирането, съхраняването и запазването на дигитално съдържание, включително аудио и видео съдържание. Акциите на компанията поевтиняха до $41,82 за акция. Негативната новина, дошла от Seagate увеличи притесненията и по отношение на Western Digita, защото двете компании оперират на един и същи пазар.

Transocean е компания, предлагаща добив на петрол в морето, включително дълбоководни добиви. Акциите на компанията загубиха 6,37% до $9,26 на акция. Новината, която потисна стойността им бяха новите затегнати правила за безопасност при добива на петрол в морето, които да предотвратят петролни разливи.