Вероятността Фед да повиши лихвите днес

Графиката показва вероятността за повишение на лихвите, с натрупване

18:00 | 16 декември 2015
Автор: Александра Попова
Кумулативната вероятност Фед да увеличи лихвите във всяко едно от предстоящите заседания през следващата година и със колко Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кумулативната вероятност Фед да увеличи лихвите във всяко едно от предстоящите заседания през следващата година и със колко Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Задава се дългоочакваното затягане на паричната политика на Федералния резерв, което ще бъде обявено на в 21:00 българско време. 

Днешните данни имат за цел да покажат колко вероятно е и с колко процента Фед да повиши лихвите в предстоящите си заседания, както и как тази вероятност се е движила през последната година. 

Пазарите дават 76% вероятност лихвата да се повиши с между 0.25% до 0.5% на това заседание и 24% с по-малко от 25 базисни пункта. 

В каква траектория се е движила тази вероятност в последната година? За да отговорим на този въпрос компилирахме таблица и графика с помощта на Bloomberg Terminal . 

Таблицата изобразява, от една страна, вероятността Фед да повиши лихвите на всяко едно от заседанията си във втората колона отляво на дясно, и от друга - колко вероятен е всеки вариант на покачване. 

Забелязваме, че от колоните с процентите най-високи стойности се наблюдават в средата на таблицата - тоест, ако довечера увеличението е плахо, с цел "да се опипа почвата", то към средата на годината инвеститорите кешират уверенията на Фед, че увеличенията ще бъдат постепенни със средно повишение на сесия от 0.5% - 1%. С тази скорост до края на годината лихвеният процент трябва да е достигнал нивата от 4-5%, които наблюдавахме преди десет години. 

Графиката, от друга страна, показва вероятността за повишение на лихвите с 0 - 0.25% (червена линия) и с 0.25 - 0.5% (синя линия).