BofA: Франция се превръща в най-недолюбваният фондов пазар в Европа

Графика на деня, 18.06.2024 г.

11:29 | 18 юни 2024
Автор: Фара Елбахрави
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Последиците от решението на президента Еманюел Макрон да свика предсрочни избори направиха френските акции най-малко популярни в Европа, според проучване на Bank of America Corp.

Инвеститорите са по-склонни да имат подценка във френските акции, отколкото всички други в Европа през следващите 12 месеца, според последното проучване на банката сред мениджъри на фондове в региона, рязко отклонение от май, когато френските акции бяха техен предпочитан избор. Вместо това предпочитанията на инвеститорите се изместиха към про-дефанзивни акции и сектори.

Коментарите са събрани от 7 юни до 13 юни, обхващайки по-голямата част от спада от миналата седмица, когато индексът CAC 40 на Франция падна най-много от повече от две години и изтри 258 милиарда долара пазарна капитализация.

„Франция се превърна в най-нелюбимият за инвеститорите европейски пазар на акции“, казаха стратезите на BofA, включително Андреас Брукнер, в бележка от вторник. Загубите от миналата седмица изтриха всички печалби на бенчмарка CAC 40 за 2024 г. – въпреки че достигаше рекордни върхове само преди месец – и изместиха Франция под Обединеното кралство като най-големия фондов пазар в региона по стойност.

Инвеститорите се отдръпнаха от перспективата, че центристката, про-бизнес партия на Макрон „Възраждане“ ще загуби още повече позиции в парламента при гласуване в два тура, насрочено за 30 юни и 7 юли. CAC 40 се възстанови в понеделник, докато търговците претегляха уверенията на крайнодесния лидер Марин льо Пен, че ще работи с Макрон, ако надделее на изборите.

Френските държавни облигации се повишиха с началото на търговията във вторник, изпреварвайки леко германските бондове. 10-годишният спред в доходността е около 77 базисни пункта, малко под 12-годишния връх от над 80 базисни пункта, достигнат за кратко в понеделник.

Все пак рисковете от политическите катаклизми във Франция са най-важните за европейските инвеститори, което кара стратезите на Citigroup Inc. да понижат рейтинга на по-широкия регион до неутрален. Проучването на BofA показа, че инвеститорите са станали по-слабо позитивно настроени този месец относно перспективите за по-нататъшни печалби за европейските акции. Те остават предпочитани в глобален контекст, като повече инвеститори в анкетата имат наднормено тегло в региона, отколкото в САЩ.

Междувременно стратезите на Barclays Plc очакват движението на цените на европейските акции да остане „нестабилно“ до втория кръг на гласуването във Франция, предвид разнообразието от потенциални резултати. Те казаха, че притесненията на инвеститорите включват потенциала за политическа нестабилност, която прави Франция неуправляема, и риска от правителство, което се бори да приеме смислено законодателство за подобряване на публичните финанси.