Великобритания изпадна в рецесия, като икономиката се сви с 0,3% в края на 2023 г.

Графика на деня, 15.02.2024 г.

11:26 | 15 февруари 2024
Автор: Том Рийс, Филип Олдрик, Ирина Анхел
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Обединеното кралство изпадна в плитка рецесия през втората половина на 2023 г., подкопавайки твърдението на премиера Риши Сунак за растеж на икономиката в навечерието на общите избори.

Брутният вътрешен продукт е спаднал с 0,3% през четвъртото тримесечие, повече от спада от 0,1%, прогнозиран от икономистите, показват данни на Службата за национална статистика (ONS) от четвъртък. Това последва неревизиран спад от 0,1% през предходните три месеца.

Икономистите определят техническата рецесия като две поредни тримесечия на спад на производството, но малкият мащаб на спадовете предполага, че Обединеното кралство е в стагнация, а не в пълен спад. Въпреки това може да увеличи натиска върху Bank of England да намали лихвените проценти от 16-годишен връх.

Паундът падна спрямо долара за трети ден след публикуването на данните, като се търгуваше с цели 0,1% по-слабо при $1,2548.

Цифрите вероятно ще бъдат използвани от опозицията, за да атакуват управлението на икономиката от страна на управляващото консервативно правителство преди общите избори, очаквани през втората половина на 2024 г.

Данните идват в деня на два рунда на извънредни избори, на които се очаква торите да претърпят тежки загуби, като партията е с около 20 процентни пункта зад лейбъристите в националните проучвания на общественото мнение.

Сунак направи растежа на икономиката един от петте ключови обещания миналата година. Данните на ONS обаче показват, че Обединеното кралство е в застой през първата му пълна година като министър-председател. БВП за четвъртото тримесечие е намалял с 0,2% в сравнение с година по-рано, а растежът е само 0,1% през 2023 г. като цяло.

Икономиката на Обединеното кралство е затруднена от най-лошата криза на разходите за живот от поколения и бързото покачване на лихвените проценти, което притисна кредитополучателите. Стачките в железопътния и здравния сектор и спадът в продажбите на дребно допринесоха за нов спад на БВП през декември.

Гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли омаловажи значението на техническата рецесия тази седмица, като посочи признаци на „подем“ в проучванията, обхващащи началото на 2024 г.