Италианските фабрики са приклещени от рецесията

Графика на деня, 02.10.2023 г.

16:14 | 2 октомври 2023
Обновен: 16:17 | 2 октомври 2023
Автор: Алесандра Милячо
Графика: Bloomberg L.P.
Графика: Bloomberg L.P.

Проучване на S&P Global показва, че италианските производители току-що са претърпели шести пореден месечен спад на дейността, което е сигнал за дълбока индустриална рецесия.

Индексът, базиран на отговорите на мениджърите по покупките (PMI), възлиза на 46,8 пункта през септември в сравнение с 45,4 пункта през август. Макар че показателят отбеляза подобрение и надхвърли оценките на икономистите, той категорично остава под равнището от 50 пункта, което разделя разширяването от свиването.

Това ще затрудни още повече премиера Джорджа Мелони, която разчиташе растежът да подпомогне укрепването на публичните финанси. Миналата седмица нейното правителство заяви, че ще отложи постигането на целите на Европейския съюз за дефицита до 2026 г., тъй като спазва обещанията на избирателите за намаляване на данъците.

Бюджетът прогнозира дефицит от 5,3% от БВП през 2023 г. и 4,3% през 2024 г., а икономиката ще нарасне само с 0,8% през тази година.

"Италианската промишленост изглежда е в капана на дълбока рецесия без ясен изход", казва в анализ Тарик Камал Чаудри, икономист в Хамбургската търговска банка. "Новите поръчки, както вътрешните, така и международните, се свиват и дори очакванията за бъдещото производство са спаднали доста под дългосрочната си средна стойност."

Проучването на PMI показа нарастване на заетостта в заводите, но това беше главно в отговор на недостига на квалифицирани работници. Трудностите, пред които са изправени италианските заводи, са общи за тези на други страни от континента, които се борят с бавното глобално търсене, водено от Китай.

За третата по големина икономика в еврозоната, в която индустриалното производство представлява около 16% от брутния вътрешен продукт, данните за проблеми в промишлеността са сигнал за по-нататъшна слабост след неочакваното свиване през второто тримесечие.