Германските фабрични поръчки намаляват с 11,7% през юли

Графика на деня 06.09.2023 г.

14:25 | 6 септември 2023
Автор: Зоуи Шнеевайс 
Графика: Bloomberg L.P.
Графика: Bloomberg L.P.

Германските фабрични поръчки спаднаха през юли, което е знак, че проблемите на най-голямата европейска икономика продължават и през третото тримесечие.

Търсенето се понижи с 11,7% спрямо юни, a анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха спад от едва 4,3%. Този спад се дължеше на големите поръчки, без които показателят щеше да се увеличи с 0,3%.

Спадът в тази нестабилна поредица последва три месеца на ръст. 

След като преживя зимна рецесия, предизвикана от войната на Русия в Украйна, германското производство не успя да се разшири през второто тримесечие и вероятно ще се забави и през третото.

Тъй като последните три месеца на 2023 г. вероятно ще доведат до растеж от едва 0,1 %, някои възродиха етикета "болният човек на Европа", който беше даден на Германия след нейното обединение през 1990 г.

Най-голяма тежест има промишлеността поради слабото търсене в Китай, втората най-голяма икономика в света, която от своя страна губи инерция.

Данните за германското производство, които трябва да бъдат публикувани в четвъртък, също могат да покажат продължаваща слабост, като средната оценка на икономистите предвижда трето поредно месечно свиване.

Запитан за прозвището "болен човек", президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел призна, че настоящата ситуация не е отлична.

"Вярно е, че през зимното полугодие изпаднахме в техническа рецесия и че оттогава икономическото развитие не е задоволително", каза той в интервю за вестник Handelsblatt. "Но: Очакваме картината отново да се подобри."

Той изтъкна силата на пазара на труда, като заяви, че той е в много по-добро състояние, отколкото през 90-те години на миналия век. Това прави сравненията с този период погрешни.

"Германия не е болният човек на Европа", каза той. "Мисля, че това е погрешна диагноза" и "трябва да сме по-самоуверени".