Бюджетният дефицит на Русия нараства рекордно, тъй като войната удря финансите

Графика на деня, 11.01.2023 г.

10:44 | 11 януари 2023
Автор: Бенджамин Харви
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Дефицитът на федералния бюджет на Русия се увеличи до рекорд през декември, тъй като приходите се сринаха на фона на ограниченията върху износа на петрол и разходите за нахлуването в Украйна нараснаха.

Фискалният дефицит достигна рекордните 3,9 трилиона рубли (56 милиарда долара) миналия месец, според изчисления на Bloomberg, базирани на предварителни правителствени данни, публикувани във вторник. Това доведе дефицита за цялата година до около 3,3 трилиона рубли, обръщайки излишъка през 11-те месеца на годината.

По-късно финансовият министър Антон Силуанов потвърди цифрата за цялата година, която според него възлиза на 2,3% от брутния вътрешен продукт, в телевизионни коментари на заседание на правителството. „Тези показатели не са лоши“, каза премиерът Михаил Мишустин след краткия доклад на Силуанов. Нито един от официалните лица не спомена войната.

Предварителните данни показват, че разходите за годината са се увеличили с повече от една трета в сравнение с предвоенните прогнози. Правителствените разходи в Русия са силно сезонни, като в края на годината често идват големи скокове, които увеличават дефицита.

Притоците от високите цени на петрола, газа и други износни стоки през първата половина помогнаха да се компенсират нарастващите разходи, но тази тенденция сега се променя.

Цените на руския петрол се сринаха, след като държавите от Г-7 наложиха таван, целящ да ограничи печалбите на Кремъл. Правителството вече започна да намалява или забавя несвързаните с войната разходи и обсъжда по-високи данъци за някои големи компании, за да помогне за покриване на недостига.

Въпреки натиска, фискалната позиция на Русия остава силна, благодарение на годините на строга политика. Дефицитът тази година се прогнозира на 2% от брутния вътрешен продукт, приблизително в съответствие с нивото от 2022 г. Но валутната прогноза се основава на цена на петрола от $70 за барел, с около $20 над нивата, наблюдавани през декември.

Ако цените на руския суров петрол останат на нивото от декември, приходите ще паднат с около 2,4 трилиона рубли, или 1,6% от БВП, под целта тази година, според Александър Исаков, икономист в Bloomberg Economics.