Пазарът на облигации в Европа никога не е виждал толкова много дни без сделки

Графика на деня, 10.08.2022 г.

08:31 | 10 август 2022
Автор: Даниел Николов
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Пазарът на облигации в Европа преживява най-голямата си суша от поне 8 години.

Пазарът видя 32 дни без нито едно предлагане на публичен дълг от правителства и корпорации тази година, като вече надмина 2018 г. като най-бавната година от началото на събирането на данни през 2014 г., според Bloomberg. Този резултат със сигурност ще се увеличи, тъй като активността обикновено се забавя значително през августовския ваканционен сезон.

Рязкият спад на заемите отразява несигурността, пред която е изправена европейската икономика, тъй като нарастващите лихвени проценти, нарастващата инфлация и възможността Русия да спре доставките на природен газ тази зима повишават рисковете от рецесия. Това накара особено бизнеса да се колебае да трупа нови дългове и накара инвеститорите да изтеглят милиарди от фондове за корпоративни облигации, тъй като ценните книжа претърпяха най-големите загуби от 2008 г., според Паневропейския индекс на корпоративния дълг на Bloomberg.

Миналата седмица имаше само 2,6 милиарда евро сделки на първичния пазар в Европа, най-ниското ниво досега тази година, а обемите от началото на годината са намалели с над 22% спрямо 2021 г., показват данните.

Когато се разглеждат продажбите на нефинансови корпоративни облигации, забавянето е още по-сериозно, със 79 нулеви дни досега тази година.