Еврозоната ще си върне едва половината от стимулите за последиците от войната

Графика на деня, 02.08.2022 г.

14:11 | 2 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Страните от еврозоната харчат повече, отколкото ще си възвърнат, за да смекчат икономическия удар от войната в Украйна чрез субсидии за горива и други мерки за подпомагане, съобщи Европейската централна банка във вторник, като на практика каза на правителствата да използват парите си по-ефективно.

19-те държави, които споделят еврото, одобриха мерки за подкрепа на стойност 0,9% от техния брутен вътрешен продукт, предимно за мерки за компенсиране на скока в цените на енергията.

Но това би трябвало само да увеличи растежа на БВП на еврозоната с около 0,4 процентни пункта тази година и да намали инфлацията с малко по-малко от това, главно чрез по-ниски цени на енергията, каза ЕЦБ.

В проучването, което беше използвано като принос за икономическите прогнози на ЕЦБ за 2022-24 г., банката изчисли, че въздействието върху растежа ще отслабне през следващата година и това върху инфлацията ще се обърне.

През 2022-24 г. се очаква мерките за стимулиране, одобрени в отговор на войната, да добавят малко по-малко от 0,4 процентни пункта към растежа и да ограничат инфлацията с малко над 0,1 процентни пункта, каза ЕЦБ.

Банката също така установи, че половината от фискалните стимули са били насочени към подкрепа на краткосрочното потребление на изкопаеми горива, докато само минимална част е допринесла пряко за зеления преход.

„Гледайки напред... трябва да се положат усилия за все по-голямо насочване на компенсаторните мерки, свързани с енергията, към най-уязвимите домакинства“, казаха от ЕЦБ.

„Нещо повече, стимулите трябва да бъдат насочени към намаляване на използването на изкопаеми горива и зависимостта от руската енергия, като същевременно се поддържат стабилни публични финанси.“