Облигациите се връщат на мода като защита срещу срива на акциите

Графика на деня, 19.05.2022 г.

17:00 | 19 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Облигациите видяха мащабен ръст в четвъртък на фона на нарастващото чувство на безпокойство относно здравето на световната икономика.

Инвеститорите потърсиха най-сигурния дълг, връщайки доходността на германските облигации под 1%. В знак на нервност спредът между 10-годишните бондове и техните соупови еквиваленти нарасна най-много за почти две седмици. Италианските облигации и американските облигации също се повишиха.

Тези ходове добавят достоверност към мнението, че най-лошото за облигациите може да е приключило, поне засега, на фона на опасенията за икономическите перспективи и ястребовата реторика на Федералния резерв. Доказателството, че американският потребител не е толкова силен, колкото анализаторите си мислеха, подклаждат страховете за по-ниски корпоративни печалби.

„Наистина започваме да виждаме по-ясна отрицателна корелация между цените на облигациите и акциите“, каза Адам Курпиел, ръководител на лихвена стратегия в Societe Generale SA.

Европейските акции паднаха, а фючърсите на S&P 500 се понижиха с 1,4%, сигнализирайки за нов червен ден за акциите. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна с 5 базисни пункта до 2,84%.

Движенията на акциите и облигациите са „знак, че пазарите са по-уверени в способността на централните банки да намалят инфлацията в крайна сметка“, каза Антоан Буве, лихвен стратег в ING Bank NV.

„По същата причина виждаме и изравняване на кривите“, добави той. „Твърде рано е за централните банки да смекчат ястребовата си реторика, така че облигации със скорошни падежи не могат да се повишат толкова, колкото по-дългосрочните."

Залозите на паричния пазар за повишаване на лихвените проценти от Европейската централна банка останаха непроменени, като ценообразуваха 34 базисни пункта на затягане до юли.