Германският износ за Русия стигна двадесетгодишно дъно след инвазията

Графика на деня, 04.05.2022 г.

14:01 | 4 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Германският износ за Русия падна до най-ниското си ниво от почти две десетилетия, като последиците от атаката на президента Владимир Путин срещу Украйна също допринесоха за спада на общата търговия.

Продажбите за Русия спаднаха с 63% до около 860 милиона евро през март „поради санкциите, наложени“ след инвазията, „по-нататъшни мерки за ограничаване на износа и несанкционирано поведение на участниците на пазара“, съобщи германската статистическа служба в сряда в изявление.

Общият износ намаля с 3,3% спрямо предходния месец.

Правителствата и компаниите прекъсват връзките си с Русия на фона на възмущението на Запада от атаката и баража от санкции, наложени на Кремъл и свързаните с него магнати. Междувременно икономическите перспективи за Германия се помрачиха, тъй като основният производствен сектор страда от недостиг на суровини и рекордна инфлация в резултат на войната.

„Гледайки напред, въпреки пълните книги за поръчки, краткосрочните перспективи за германския износ не изглеждат обнадеждаващи“, каза Карстен Бжески от ING, цитирайки свързаните с пандемията блокирания в Китай, които изострят вече съществуващия недостиг във веригата за доставки.

„Войната в Украйна е много вероятно да наруши завинаги други вериги за доставки“, каза той. „По-общо казано, с висок риск войната да ускори тенденцията на деглобализация и високите цени на енергията и суровините за по-дълго, германският експортен сектор е изправен пред още трудности в бъдеще."