Шопинг по време на пандемия. Какви стоки най-често купуват потребителите?

14:07 | 8 септември 2020
Обновен: 14:07 | 8 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Шопинг по време на пандемия. Какви стоки най-често купуват потребителите?

Само за няколко месеца COVID-19 успя да се превърне от нов вирус, разпространен единствено в Китай, до глобална пандемия, която предизвика огромна паника и доведе до значителни промени в живота на хората по целия свят. От своя стана, новото ежедневие създаде сериозни предпоставки за промяна и на потребителското поведение. 

Новата ситуация поставя някои важни въпроси: Кои са продуктите, които хората най-често добавят в количките си по време на пандемия? Как се промени пазаруването и ще се  превърне ли всичко това устойчива тенденция?

Масовото презапасяване с хранителни стоки утихна

Обявяването на официално извънредно положение, както у нас, така и в други страни по света, беше последвано от хаос и паника. Много хора се втурнаха към магазините, за да се запасят с хранителни стоки от първа необходимост, притеснявайки се, че пандемията може да окаже сериозни поражения върху доставките на храна. Консерви, брашно и други продукти с по-дълъг срок на годност бяха сред основните неща, които намериха място в количките за пазаруване. Потребителското поведение тогава се изразяваше с купуване на значително  по-големи количества от необходимото. След известно време, когато се разбра, че не се окачва дефицит на важни хранителни стоки, масовото презапасяване утихна. Въпреки това, хората намалиха честотата на посещаване на магазините, купувайки повече продукти наведнъж.

Бум на продуктите за лична хигиена, лекарства и хранителни добавки

Разразилата се глобална заплаха подтикна повече хора да обърнат внимание на здравето си и да вземат предпазни мерки. Купуването на маски, дезинфекциращи препарати, шлемове и друг вид защитни консумативи, значително се увеличи. Лекарствените продукти и хранителните добавки също бележат ръст на търсене, което не е учудващо. Най-вероятно тази тенденция ще се запази и през следващите месеци.

В търсене на уют хората купуват повече стоки за дома

Извънредната обстановка и спазването на социална дистанция принудиха хората да прекарват повече време вкъщи. Това от своя страна доведе до желание да създадат повече комфорт и удобство в жилищата си. Едни от категориите, които бележат значителен ръст са декорации, а също и обзавеждане за спалня.

Продуктите за сън, най-вече нови матраци и легла, също намират място в този списък, потвърждават от Интершоп - компания с дългогодишен опит в търговията на продукти за сън на българския пазар.

Забавления и игри

Дългото стоене вкъщи изисква и интересни занимания, които да преборят скуката и да върнат доброто настроение. По тази причина се наблюдава увеличено търсене на настолни игри, пъзели, книги, а също и компютърни аксесоари. Силно присъствие в тази категория имат и различни хоби комплекти - за рисуване, шиене, др. Увеличават се абонаментите към платформи за филми, музика и аудио книги.

Ръст на доставките на храна за вкъщи

Макар извънредното положение да освободи повече време за готвене, доста хора се обърнаха към поръчката на готова храна за вкъщи като алтернатива за разнообразно хранене. Големите компании на пазара осигуриха допълнителни мерки за сигурност, като поощриха клиентите си да плащат дистанционно и да се възползват от безконтактна доставка. Появиха се и нов тип услуги, предлагащи доставка не само на храна, но и на хранителни продукти до вратата. Те предлагат възможност на потребителите да заредят хладилника си, без да се налага да чакат на опашка.

Голяма част от всички тези стоки, потребителите поръчват предимно онлайн, което им спестява време, а също и намалява рисковете за предаване на заразата. Затова електронната търговия се окачва да нараства с още по-големи темпове в следващите години и много търговци, които досега не са имали онлайн магазини, да инвестират в създаването им и изграждането на силно онлайн присъствие.