ЗАД „Армеец“ награди най-добрия випускник на Националния военен университет

Наградата „Сава Муткуров“ беше връчена на 24 юли на специална церемония

12:19 | 27 юли 2020
Обновен: 12:20 | 27 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За втора поредна година застрахователно акционерно дружество „Армеец“  връчи награда „Сава Муткуров“ на най-добрия випускник от Националния военен университет „Васил Левски“. Тази година наградата, която включва статуетка – бюст на първия български генерал, грамота и парична награда от 1 000 лева, беше спечелена от лейтенант Симеон Андреев – специалност „Военна полиция“. Той е родом от град Велико Търново, откъдето е и българският генерал-майор Сава Муткуров.

Наградата беше връчена на 24 юли на специална церемония, която се състоя на Ритуалния плац във висшето училище. По време на церемонията се проведе и присвояването на първо офицерско звание на 142-ри „Добруджански” випуск.

Наградата „Сава Муткуров“ е учредена от инициативния комитет „Сава Муткуров”, като миналата година беше връчена за първи път. Тогава нейн носител стана лейтенант Михаел Павлов.

Ген. Сава Муткуров, на чието име е наградата, е първият български генерал в Следосвобожденска България. Регент и министър на войната, радетел и защитник на Съединението на България. Участник в Сръбско-българската война. Същият е основоположник на новата българска армия. 

Включването на ЗАД „Армеец“ в инициативата чрез осигуряването на парична награда на най-добрия випускник е част от каузата на застрахователното дружество да подкрепя и инвестира в развитие на патриотичния дух и запазване на спомена за великата история на страната ни. Това е поредната стъпка в тази посока. Само преди броени седмици, следвайки патриотичната си мисия да подкрепя и развива проекти, които съхраняват спомена за миналото и богатата история на страната ни, ЗАД „Армеец“ дари средства за дигитализацията на историческия книжен фонд на библиотеката на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“. 

В допълнение компанията реализира редица проекти заедно със сдружение „Българска история“, с които да направи историята достъпна за по-широк кръг от хора. Част от тях са историческите документални видео поредици „Българско военно чудо“, „Нашите пълководци“ и „Средновековна слава“. Те разказват по завладяващ и интересен начин за едни от най-запомнящите се български сражения и личности, които са повод за гордост на всеки българин. Анимираните видеа се използват и в училищата, като ЗАД „Армеец“ ги предоставя за ползване безвъзмездно за образователни цели.