Най-добрите крипто борси в България

16:04 | 14 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Криптовалутите се налагат активно като инвестиционни средства през последните години. Въпреки това, традиционните инвеститори все още изказват недоверие и отказват да инвестират в тях. Мнозина, обаче, са на противоположното мнение и активно влагат средствата си в крипто, използвайки ги както за диверсификация, така за изграждане на портфолиа изцяло от дигитални активи. Доказателство за това е високата пазарна капитализация на криптовалутите, достигаща почти 1 трилион долара. Въпреки спада в сравнение с изминалата година, данните показват сериозен интерес към фиатната алтернатива.

Затова не е изненадващо, че и българите се насочват към купуване на цифрови активи. Криптовалутите отдавна са навлезли в България и общността на феновете на децентрализираните финанси постоянно расте. За един новобранец в тази сфера, обаче, може да бъде трудно да започне търговията си и да прецени кои са най-добрите крипто борси в България. Много световноизвестни платформи предлагат услугите си на българските клиенти и голямото разнообразие може допълнително да усложни избора. В настоящия текст сме създали списък с тези, които имат най-добра репутация и покриват редица критерии за качествена търговия.

Какво трябва да знаете преди да търгувате с криптовалути?

Възможността за търговия с криптовалути съществува от повече от десетилетие. Този актив, обаче, има своите специфики, с които всеки, който иска да навлезе в пазара, трябва да се съобрази. Най-важното, което трябва да знаете за криптовалутите е, че те са волатилни. Това означава, че пазарното им поведение е непредсказуемо, затова и не трябва да се доверявате изцяло на прогнози за цените им когато решавате дали да купите даден актив, или не. Характерно е за по-установените цифрови активи да запазват по-голяма стабилност, дори и при негативни пазарни настроения, затова много търговци избират да инвестират в тях.

Независимо дали ще купите Биткойн, най-старата криптовалута, или някой тоукен, излязъл преди седмица, преди да прибързвате, трябва винаги да провеждате собствени проучвания. Други важни стъпки са избирането на надежден дигитален портфейл, където да съхранявате купените активи, както и на платформа, от която да ги закупите. За да изберете сред най-добрите крипто борси в България, трябва да се съобразите с някои основни фактори.

Как да изберете между най-добрите крипто борси в България?

Изборът на най-добрата борса за криптовалути от една страна, може да бъде строго субективен, базирайки се изцяло на личните нужди на всеки търговец. От друга, обаче, има някои критерии, които всички най-добри крипто борси в България трябва да покриват.

Всяка добра борса трябва да притежава голямо разнообразие от криптовалути за търгуване и ясна информация относно процеса на проверка, подбор и предлагане на нови криптовалути. Обикновено отнема е нужен период от време преди новоизлезли дигитални активи да бъдат качени на дадена платформа, но съществуват и борси, които предлагат току-що създадени цифрови активи. Разнообразието може да бъде нож с две остриета, тъй като повечето криптовалути без история са съмнителни и могат да доведат до загуба на средства. Ако искате да купувате даден актив, трябва да проучите дали се предлага на борсата, която смятате да изберете, както и каква е ногавата история на създаване.

Много важна е и възможността за осъществяване на бързи покупки и продажби на борсата, независимо каква стратегия смятате да практикувате. Ако бързата търговия не е възможна, това може да ви създаде определени проблеми. Например, ако сте решили да купите втората по големина криптовалута, то вероятно ще следите как се променя цената на Ethereum в реално време. Ако борсата, на която търгувате има технически проблеми, или не работи достатъчно бързо, може да пропуснете възможността да закупите Етер на желаната от вас стойност и инвестицията ви да се провали. Същото важи и за случаите, когато искате да продавате даден актив.

От значение са и наличието на вграден портфейл, възможността за закупуване на крипто с крипто или разнообразие от фиатни валути. Друг плюс, за който си струва да следите е наличието на плащане чрез различни методи, включително банков превод и различни видове карти. Ако търсите качествена борса, на която да се доверите, трябва да проверите дали тя покрива изискванията, които изброихме дотук.

Кои са най-добрите крипто борси в България през 2022 г.?

Имайки предвид критериите, които една платформа за търговия за дигитални активи трябва да притежава, представяме списък с най-добрите крипто борси в България.

1. Binance

Binance е най-голямата борса за търговия с криптовалути в света по брой потребители и обем на търговия. Тази борса покрива всички критерии, които споменахме, затова и оглавява списъка ни за най-добрите крипто борси в България. Binance е сигурна платформа, на която българските потребителите могат да открият над 600 криптовалути, които да търгуват с най-ниските такси на пазара. През август 2022 г. Binance въвежда и търгуването с двете най-големи криптовалути, Биткойн и Етериум, с нулеви такси. Заради това, потребителите могат да се възползват от плащането само на Bitcoin цената, на която са избрали да купят актива, без допълнителни оскъпявания.

Платформата е лесна за ползване и предлага различни видове търговия, начини за печалба, отстъпки при ползването на актива BNB, както и допълнителни придобивки като карта Binance, която носи до 8% кешбек от всяка покупка, портфейл и пазар на незаменими токени (NFT). Binance все повече локализира услугите си за българските клиенти, като в момента им предоставя възможността да се възползват от образователни статии на български език на различни теми, свързани с децентрализираните финанси.

2. Kraken

Борсата Kraken е подходяща за тези, които не искат да започват крипто търговията си с голяма инвестиция. Българските потребители могат да закупят активи с начална цена едва 10 долара и по-късно да инвестират повече, ако решат, че този вид търговия отговаря на очакванията им.

Борсата предлага на клиентите си над 185 криптовалути, а сред най-отявлените ѝ предимства, които нейните ползватели изтъкват, е голямото количество от криптовалутни двойки. Търговците могат да търгуват над 130 крипто двойки. Kraken също подготвя свой NFT пазар, който може да бъде изпробван от всеки потребител, който се регистрира в списъка за ранен достъп.

3. Gemini

Gemini е сред най-добрите крипто борси в България, защото предоставя услуги както и за начинаещи, така и за професионални крипто търговци. Платформата има лесен за управление интерфейс и предлага над 100 крипто актива за търгуване, както и вграден портфейл. За по-напредналите Gemini има инструменти за следене на цените на дигиталните активи, с които търговците да изпълняват по-добре стратегиите си.

4. Coinbase

Българските потребители могат да търгуват над 200 дигитални актива в Coinbase. Борсата дава на търговците си възможност да ползват защитен вграден портфейл, както и достъп до образователно съдържание на английски език. Професионалните търговци могат да използват специалната услуга Coinbase Pro, а институционалните клиенти, Coinbase Prime.

Въпреки че Coinbase се смята за платформа със значително по-високи такси за търговия от останалите в списъка, тя е фаворит на много потребители, които се възползват от сайта и приложението, където управляват лесно портфолиата си.

5. Gate.io

Gate.io е сред най-добрите борси за крипто в България за по-напреднали търговци. Платформата предлага над 180 криптовалути за търгуване, както и редица различни функции за търговия, от които по-опитните търговци ще могат да се възползват. Въпреки това, за начинаещите търговци също има различни предимства, като робот, който предлага стратегии за търговия и опция за автоматизиране на търгуването чрез копиране на портфолиата на успешни търговци. Таксите на платформата спадат в средата на скалата, между ниските на Binance и високите на Coinbase.

Изборът на най-подходяща за вас сред най-добрите крипто борси в България зависи както от техните качества, така и от личните ви нужди. Въпреки че в списъка фигурират борси със световна известност и репутация, трябва да сами да извършите проучване преди да се регистрирате. Криптовалутите са високорискови и волатилни активи и винаги трябва да инвестиране информирано в тях и само толкова, колкото сте готови да загубите.