Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Без дигитално присъствие бизнесът все едно не съществува

Темелко Дечев, управляващ съдружник, ExpandX Marketing & Web, „Бизнес старт”, 07.01.2022

13:14 | 7 януари 2022
Обновен: 18:05 | 9 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

За да пробият в чужбина, българските стартъпи първо да помислят къде искат да продават, защото конкретни пазари са подходящи за определени продукти. Това каза Темелко Дечев, управляващ съдружник в ExpandX Marketing & Web, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Един стартъп, който тепърва навлиза на чужди пазари, е много по-гъвкав, важно е и в кой сектор оперира, подчерта Дечев.  Относно новите тенденции при стратегиите за маркетинг и продажба гостът посочи, че най-много клиенти търсят неща, свързани с поверителност, с личните данни и това създава регулации, които са изключително важни.

„Събирането на лични данни и обработката им вече е по - трудна, крайният клиент има право на избор”.

Потребителите споделят много данни в мрежите - къде са, как са, но вече имат опция да кажат на маркетолозите, че не искат да споделят тези данни.

Видео маркетингът става все по-актуален за крайния потребител, сподели Дечев и даде пример за успешен маркетинг в сферата на туризма с рекламите на турските авиолинии и на турската държава.

„Тук има систематичност и последователност от години”.

 Правилният микс при мултимедийните кампании е, че миксът трябва да е надграждащ.

„Няма смисъл да се направи едно видео и да се пускат едни и същи неща, трябва да се дава нещо ново. Чрез видеото може да се комуникира много повече, отколкото с един текст”.

Ролята на мениджъра „бизнес развитие” е основна, за да „усети” хората, но е много важно да има допълване с дигиталното присъствие на компанията.

„Ако не присъстваш дигитално, ти си почти мъртъв”.

„Ако даден бизнес не присъства качествено дигитално, той просто все едно не съществува. За да се свързват с хората, бизнесите трябва да присъстват там, където са хората”, подчерта Дечев.

Още съвети как да пробият в чужбина българските стартъпи и кои са успешните практики за износ на услуги?

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да видите тук.