Отплаща ли се извънредният труд на бизнеса?

Служителите работят по-бавно или отказват да полагат извънреден труд

01:15 | 14 април 2018
Автор: Даниел Николов
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Компаниите харчат допълнително милиони долари за заплащане на извънреден труд, докато се опитват да наемат още работна ръка в достигналата почти пълна заетост икономика, пише в свой анализ в. The Wall Street Journal.

Приходите на Weifield Group Contracting, която инсталира електрически системи, са се покачили с 15% през февруари на годишна база. Но кандидатурите за работни позиции в базираната в щата Колорадо компания са намалели. Фирмата е предложила на служителите си да положат 4 500 часа извънреден труд през януари и февруари, за да замени нуждата от допълнителна работна сила. Това е с 50% повече от 3 000-те извънредни часове за същия период на предходната година. Общо Weifield е похарчила 558 000 щатски долара за заплащането им.

Сет Андерсън, изпълнителен директор на Weifield, казва, че ползата от извънредните часове работа е все по-малка. След няколко 50-часови седмици служителите не инсталират мрежите и целите системи толкова бързо, а някои дори отказват да взимат подобни смени.

„Има някои хора, които никога не работят извънредно. Не можеш да им платиш достатъчно, за да се съгласят“, казва той.

За компаниите, които плащат допълнително, по-високите разходи за заплати свиват печалбите и могат да повлияят негативно на новите инвестиции. За служителите, които работят извънредно, допълнителните часове са и награда, и тежест.

Ранди Грийн, служител в Saunders Construction Inc., работи 55 до 60 часа на седмица, за да помогне за изграждането на 24-етажна жилищна сграда в Денвър. Той казва, че е тежко да балансира работния си график и времето за семейството си, особено след като има 11-месечен син. Трудно му е обаче и да откаже парите.

За седмица Ранди Грийн изкарва 500-600 щатски долара от извънредния си труд, като понякога дори печели двойно над заплатата от редовната си работа.

През миналата година филиалът на френската компания за строителни материали Saint-Gobain в Северна Америка е заплатил 28% от всички работни часове за годината на два от заводите си с поне 1,5 пъти по-висока надница. Освен това от фирмата са отчели, че поръчките, завършени с помощта на извънреден труд на служители, отнемали повече време.

В опитите си да увеличи работната си сила и да намали извънредните часове положен труд, компанията е започнала да набира служители от съседните градове и е предложила по-добри условия на настоящите си работници, за да ги задържи. Като резултат делът на общите работни часове извънреден труд е намалял с 3 процентни пункта през настоящата година.

„Вървим в правилната посока“, казва Кип Патерсън, директор "Човешки ресурси" в компанията.