Китай има по-силна геостратегическа позиция

Тони Блайнкен, съветник по външната политика в кампанията на Байдън

19:05 | 22 май 2020
Обновен: 01:23 | 23 май 2020

Тони Блайнкен, съветник по външната политика в кампанията на Джо Байдън говори за Китай на фона на разменените реплики между президента на САЩ Доналд Тръмп и властите в Китай.  В интервю за Bloomberg, той направи следния коментар: "Китай се оказа насред криза, която засяга не само САЩ, но и целия свят. Кризата с Covid-19, кризата с коронавируса.

Вирусът се появи за пръв път в Китай. И Китай е голяма нация с големи отговорности, които стават дори още по-големи при вирус, чийто произход е Китай.

В известен смисъл са по-силни, но по-малко като функция на реакцията на вируса, за съжаление повече заради американската политика в последните няколко години. Например подходът на президента Тръмп помогна Китай да постигне 4 големи стратегически цели.

Първо – отслабване на съюзите ни. Китай превзе доброволните ни съюзи и ги отслаби. За съжаление президентът Тръмп също загърби някои. И те сега са в много по-лошо състояние, откакто е дошъл на власт.

Второ – администрацията ни остави вакуум във властта по света, който Китай с удоволствие запълва. Виждаме го вече дори в СЗО, която е важна организация, въпреки проблемите и нуждата от реформи. Ние я изоставихме. Китай зае мястото. Виждаме го навсякъде. Така Китай разширява влиянието си.

Трето – тази администрация даде на Пекин да си разиграва коня по отношение на човешките права. Уйгурите например, милионен народ и концлагерите. Както и погромите над демокрацията в Хонконг и напрежението около Тайван без нито една дума от страна на президента Тръмп.

И накрая – заради липсата от страна на тази администрация на инвестиции в собственото ни бъдеще и демокрация. И дори също намали привлекателността на САЩ и нашата демокрация по света.

Пекин се възползва от всичко това. Така че Китай е в по-силна геополитическа позиция, отколкото преди и отчасти това се дължи на действията на тази администрация."