Колко ще продължи карантината

В много отношения вирусът не е поел контрола.

14:51 | 15 май 2020
Обновен: 21:45 | 4 юни 2020

Флорида е готова да направи първи стъпки към отваряне.

Тексас отвори бизнесите си.

Южна Каролина, Оклахома и Аляска също бавно започват да разхлабват мерките.

Идеята е, че пандемията може да продължи 2 години. Което е малко изненадващо, като се има пред вид факта, че хората вече говорят за отмяна. Ще ни се наложи пак да се върнем към много строга карантина, освен ако не се открие ваксина. Ако се открие ваксина, тогава шансовете се подобряват. Модерните производствени технологии за ваксини, като тeхнологията с информационна РНК, която използва компанията Moderna, ни позволяват да произведем ваксини супер бързо, за няколко месеца. Дали тази скорост ще е достатъчна за световна ваксинация, ето това е най-важният въпрос.

Д-р Фаучи се прочу с изказването си, че „ако не поемем контрола в разпространението на вируса, вирусът ще поеме контрола над нас.“ Но в много отношения вирусът  не е поел контрола. Законодателите и политиците контролират разпространението, те взимат решенията

"Тревогата ми е, че ако в дадени райони:  градове, щати или каквито и да е, пропуснат тези различни ключови мерки и препоръки и преждевременно отворят, без да имат капацитета, без да са в състояние да реагират ефективно и ефикасно, боя се, че ще станем свидетели на малки взривове на вируса, които може да прераснат пак в епидемични вълни", каза директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ д-р Фаучи.