Решението на ЕЦБ за лихвените нива и програмата за изкупуване на активи

Еврото е най-лошо представящата се валута преди решението на ЕЦБ

13:00 | 10 март 2016
Автор: Магдалена Иванова
Седалището на ЕЦБ във Франкфурт
Седалището на ЕЦБ във Франкфурт

Еврото е най-лошо представящата се основна валута от месец насам, като инвеститори и трейдъри очакват решението на Европейската централна банка за разширение на програмата за стимулиране на икономиката и понижение до по-ниски отрицателни нива на депозитната лихва, днес 10 март в 14:45 ч. 

Програма за изкупуване на активи

Единната европейска валутна единица се обезцени с близо 3% спрямо американската от 10ти февруари насам, след като икономистите прогнозираха, че ЕЦБ ще намали депозитната лихва от минус 0.3 на сто до минус 0.4% и централните банкери ще разширят програмата за изкупуване на активи с цел стимулиране на икономиката и повишаване на инфлацията.

Единната валута на Европа скочи с 6.9% от 03 декември до върха на 10 февруари, след като президентът Марио Драги заяви, че ЕЦБ ще запази темпото на месечните изкупувания на активи от 60 милиарда евро ($66 милиарда) и разширява програмата за изкупуване на активи до края на март 2017 г.

 

Отрицателни лихви

Решението на централните банкери за отрицателната депозитна лихва е част от плана за мерките за стимулиране на кредитирането, с което банките се задължават да плащат лихва за активите в трезорите си, като начин за натиск на централната банка върху търговските банки да отпускат повече кредити. По този начин се намаляват разходите по кредитите.

Проблемът е, че ако търговските банки прехвърлят лихвите, които са задължени да плащат върху клиентите си, те ще изтеглят депозитите. Това е сериозно предизвикателство за банките, тъй като е заплаха върху основният източник за печалба на банките, като разликата между цената на финансиране и приходите от кредитиране, което създава огромен натиск и напрежение върху кредитните институции.

Решението на ЕЦБ

Решението за лихвените нива ще бъде обявено в 14:45 ч. местно време в четвъртък 10 март, а президентът на ЕЦБ Марио Драги в пресконференция 45 минути по-късно ще обяви мерките взети от централните банкери за промяна в монетарната политика.

"ЕЦБ вероятно ще разшири изкупуването на активи и ще съкрати до по-ниски нива отрицателния лихвен процент", заяви Юджи Сайто, ръководител на отдела за валутна търговия в Credit Agricole SA, Токио.

Европейската валута днес отбелязва спад от 0.30% спрямо американския долар (EUR/USD), като се търгува на ниво от 1.0969 долара за евро в сесията на 10 март в 13 ч. местно време. 

Индекса измерващ състоянието на икономиката в Eврозоната, EuroStoxx600 в търговската сесия на 10 март се търгува на ниво от 339, като отбелязва повишение от 1.54% от началото на месеца.