Хр. Иванов: Целта е разпускане на Висшия съдебен съвет

Бившият правосъден министър Христо Иванов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, 21.01.2016.

09:04 | 21 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Христо Иванов, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Иванов, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изборът на Димитър Узунов е опит да се разпали скандал, в който да бъде въвлечен премиерът и ВСС "да се скрие" зад гърба му. Този ход може да е подготвителна фаза за разпускане на ВСС и именно той да понесе отговорността за очаквания негативен доклад от ЕК за съдебната система, за да бъде спасен главният прокурор. Това обяви бившият правосъден министър Христо Иванов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако се разпусне Висшият съдебен съвет ще се постигнат две цели. От една страна, някой ще понесе отговорността за негативния доклад и нещо по-важно. В момента опозицията на главния прокурор във Висшия съдебен съвет, при добро стечение на обстоятелствата и попътен вятър, достига 10 души. И от тези 10 души е възможно да се формира мнозинство, което да придаде много по-различно лице на съдийската камара. Като се има предвид залогът за избор на председател на ВАС, съществува много сериозен интерес този състав да бъде подменен. Тогава няма да има 10 души опозиция на главния прокурор". 

Иванов коментира, че след като Димитър Узунов е бил изведен на преден план в качеството си на човек на Борисов, е последвал опит на премиера да се разграничи от този избор, което по думите му е "една адекватна позиция". 

"Съдебната реформа винаги е била заложник на големи интереси. В позицията на премиера, освен опитът му да се разграничи от компанията на ВСС, бяха набелязани няколко стъпки, които показват нарастваща адекватност. Защитава се принципът на съдийско самоуправление и въвеждане на отчетност на прокуратурата. Това е една отдавна очаквана позиция".

Христо Иванов каза, че като гражданин би подкрепил Радан Кънев в нов политически проект, защото обществото ни има нужда от радикално обновяване на политическата система.  

Бившият министър коментира и вероятността да се пропусне шансът за операция "чисти ръце" около скандала Янева-Ченалова, както и необходимите промени в Конституцията.